U Beču se otvara novi Svjetski muzej

Muzej će se stalno obogaćivati novim, savremenim sadržajima (wien.info)

Novi bečki Svjetski muzej (Weltmuseum Wien) otvara se u srijedu navečer nakon tri godine obnove prostora bivšeg Etnografskog muzeja u zapadnom traktu dvorca Hofburg.

“Muzej će biti mjesto koje će na jedinstven način povezivati ljude i različite kulture i pozivati ih na interkulturni dijalog”, rekla je Sabine Haag, glavna direktorica Muzeja povijesti umjetnosti, u čijem je sastavu novi muzej.

Uz stalni postav koji rasvjetljava povijest i nastanak eksponata, muzej će se stalno obogaćivati novim, suvremenim sadržajima, napomenula je.

“To je naš najveći projekt u ovoj godini”, istaknula je.

Teme – kolonijalizam i migracija

“Ukupna je površina muzeja 7.500 četvornih metara”, rekao je njemački arhitekt Thomas Bernatzky, dodavši da se izložbena površina prostire na 3.800 četvornih metara, od čega je 2.400 rezervirano za stalni izložbeni postav predmeta s različitih kontinenata i država, dok je na 1.400 četvornih metara postavljeno pet posebnih izložbi pod naslovima: Dijeljenje priča, Ostanak s nevoljama Rajkamal Kahlon, Pop-up World, The Master Narrative Lisl Ponger, Razgovori Dejana Kaluđerovića.

“Posjetitelji muzeja imat će prigodu otkrivati zanimljivosti iz cijeloga svijeta te pogledati predmete mnogih kultura i naroda”, rekao je ravnatelj novoga muzeja Steven Engelsman, prenosi Hina.

Dodao je da stalna izložba obuhvaća dvije teme – kolonijalizam i migraciju, s kojima živimo. Tema migracija  postavljena je pod naslovom “Svijet u pokretu, ljudi u pokretu”, a uz mnoštvo napisa na različitim jezicima na panoima stoji i rečenica na hrvatskom: “Koja su me mjesta oblikovala”.

“Premda Austrija nije bila kolonijalna sila, brojni su vrijedni predmeti kroz stoljeća doneseni iz različitih država i kontinenata u Beč”, dodao je.

Novi bečki Svjetski muzej obnovljen je prema planovima uglednih njemačkih arhitekata Ralpha Appelbauma i Thomasa Bernatzkog, koji imaju sjedišta u Berlinu, Glasgowu i New Yorku.

Muzej se otvara u srijedu velikom glazbeno-kazališnom svečanošću na otvorenom pod umjetničkim vodstvom austrijskoga umjetnika Andréa Hellera.

Za obnovu potrošeno 21,8 miliona eura

Prema njegovim riječima, bit će to zanimljiv program iz različitih kultura svijeta u znaku tolerancije, poštovanja i zajedničkog suživota.

Stari Etnografski muzej trebao je prvotno postati kuća povijesti, a nakon mnogih rasprava postao je novi Svjetski muzej, u čijem se fundusu nalazi 250.000 etnografskih predmeta, 140.000 povijesnih fotografija i 146.000 publikacija.

Od toga je na stalnoj izložbi izloženo 3.127 eksponata.

Za obnovu muzeja utrošeno je 21,8 milijuna eura.

Izvor: Agencije