Oglasi

U Belfastu povrijeđeno 60 policajaca

Demonstranti, probritanski lojalisti, traže da Gradska skupština preinači odluku o tome da se britanska zastava više ne vihori sa zgrade ove skupštine cijele godine.
Demonstranti koriste čekiće, maljeve, sjekire i zapaljive bombe za napade na policiju i njihova vozilaAP

Najmanje 60 policajaca povrijeđeno je u neredima koji već pet dana traju u Belfastu, prijestolnici Sjeverne Irske.

Policija je uhapsila blizu 100 demonstranata.

Demonstranti, probritanski lojalisti, traže da Gradska skupština u Belfastu preinači odluku o tome da se britanska zastava više ne vihori sa zgrade ove skupštine cijele godine, koju podržavaju irski katolici.

Demonstracije su izbile zbog odluke koju su 3. decembra izglasali proirski poslanici - da se britanska zastava, koja je na tom mjestu bila od 1906. godine, postavlja samo određenih dana u godini.

Pristalice Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu nisu zadovoljne ovim rješenjem.

"Sjeverna Irska je 'talac demonstranata' zbog spora u vezi sa britanskom zastavom u Belfastu", rekla je državna sekretarka Sjeverne Irske Teresa Villiers.

Plastični meci i vodeni topovi

Ona je pozvala na okončanje uličnih demonstracija zbog zastave, pa i mirnih protesta, nakon pete uzastopne noći nereda u istočnom dijelu Belfasta, prenosi BBC.

Demonstranti koriste čekiće, maljeve, sjekire i zapaljive bombe za napade na policiju i njihova vozila.

Policija je uzvratila plastičnim mecima i vodenim topom.

"Neprihvatljivo je da oni koji brane britansku zastavu to čine tako što bacaju cigle i zapaljive bombe na policiju. To je sramotno", kazla je Teresa Villiers.

Ona je pozvala demonstrante da se povuku sa ulica kako bi se političari svih partija mogli dogovoriti u vezi sa zastavama i amblemima.

"Nećemo dobiti rješenje ako su Belfast i Sjeverna Irska taoci demonstranata", rekla je Teresa Villiers.

Izvor: Agencije