U Beograd stigao A330 za letove u New York

A330, jedan od najpouzdanijih u klasi, među prvima dobio certifikat da s dva motora može letjeti na prekookeanskim rutama (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Avion Airbus A330, sa oznakom Air Serbije, koji će od 23. juna letjeti na liniji te kompanije od Beograda do New Yorka, svečano je danas dočekan na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”.

Riječ je o prvom širokotrupnom avionu za redovni intrekontinetalni saobraćaj izmedu Balkana i SAD-a, nakon 24 godine.

Avion, koji je stigao iz Abu Dhabija, dočekan je na beogradskom aerodromu tradicionalnim pozdravom vodenim topovima.

Opremanje unutrašnjosti kabine

Tim letom su doputovali i predsjednik Nadzornog odbora Air Serbije, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i generalni direktor Air Serbije Dane Kondić.

Letom je upravljao kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj aviokompanije.

Avion će biti registrovan pri Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije, nakon čega će se vratiti u Abu Dhabi gdje će biti završeno opremanje unutrašnjosti kabina.

Airbus A330  je najveći avion u floti Air Serbije.  Iznajmljen je od indijskog Jet Airwaysa koji je partner Etihada. Cijena iznajmljivanja je pola miliona američkih dolara mjesečno.

Srpski avioprevoznik će biti jedina kompanija koja ima takav let u okruženju.

Avion ima 254 sjedišta u ekonomskoj i biznis klasi te može primiti deset tona robe po letu pa je to i izazov za srbijanske izvoznike, kažu u Privrednoj komori Srbije, naveo je RTS.

Letovi pet puta sedmično

Najava leta za Ameriku probudila je i prodaju aviokarata – promotivna cijena u nižoj sezoni je 440 eura za povratnu kartu, a to je natjeralo i konkurenciju da snizi cijenu karata nakon dužeg perioda.

Prvi direktan let za New York planiran je za 23. juna, a predviđeno je pet letova sedmično.

Aerodrom “Nikola Tesla” nabavio je veću količinu sigurnosne opreme, transportnih sredstava i nove ulaze da bi letovi prema SAD-u bili što bolje realizirani.

Avion Airbus, iako je evropski proizvod, koriste najviše američki zračni prevoznici.

Jedan je od najpouzdanijih u klasi i među prvima je dobio certifikat da samo s dva motora može letjeti na prekookeanskim rutama.

Izvor: Agencije