U Beogradu održan protest opozicije protiv nasilja

Učesnici skupa “Stop krvavim košuljama”, koju je u subotu navečer u Beogradu organizovao opozicioni Savez za Srbiju, prošetali su centralnim gradskim ulicama pored zgrade Skupštine Srbije i Radio-televizije Srbije.

Skup, koji je organizovan u znak protesta zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih saradnika, ali i nasilja u državi, završen je bez incidenata.

Okupljanje je počelo je na Studentskom trgu ispred Filozofskog fakulteta, gde se okupljenima obratio glumac Branislav Trifunović.

Trifunović je rekao da “ima mnogo glava za razbijanje” i poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će morati da razmisli koliko glava treba da razbije da bi Srpska napredna stranka koju vodi ostala na vlasti.

On je dodao da vlast nema šipke za baš sve glave i da se “ljubav ne usađuje šipkama”.

Trifunović: Vučiću, bit ćeš zaboravljen

Trifunović je poručio Vučiću da će biti zaboravljen, da je na njemu samo da izabere kako će se to desiti.

Okupljeni su zatim krenuli ka Skupštini Srbije, uzvikujući “Napredna bando”, a Trifunović ih je pozvao da ne želi nikakvu “krv, probleme, već da hodaju u miru i da pokažu vlasti koliko ih ima i koliko će ih tek biti”.

Među okupljenima su bili glumica Mirjana Karanović i košarkaški trener Duško Vujošević, a podršku su ranije izrazili i glumci Sergej Trifunović i Nikola Kojo.

Na skupu nije bila vidljiva uniformisana policija.

Učesnici skupa nosili su veliki transparent “Uvek pištaljka, nikad više puška”, kao i manje, na kojima piše “Majo, Marijane”, “Za vladavinu prava i pravde”.

Pojedinci su nosili zastavu Srbije, duvali u pištaljke, a razvili su i transparente “RIP perači prozora”, “Neonaci Naprednjaci”, “Bando krvava”, “Zašto ćutiš Evropo”,”Dole vlada, svom snagom u glavu”, “Otvorite medije za glavu opozicije” i “Svom snagom u glavu”.

Savez za Srbiju je u pozvao nezadovoljne građane da učestvuju u “građanskoj, nestranačkoj šetnji” organizovanoj “u znak protesta protiv krvavih košulja i nasilja aktuelne vlasti”.

‘Vlast crta mete na leđa protivnika’

Poruka koju žele da “dostojanstveno i civilizovano” pošalju sa proteste je da uvrede i pretnje nisu njihov rečnik, da metalne štangle nisu njihovi rekvitiziti, da “krvave košulje” ne smeju postati zastava Srbije, kao i da nasilje ne sme postati “vladajući ambijent”, navedeno je u pozivu.

“Tokom poslednjih nekoliko godina verbalno nasilje postalo je osnovni instrument vladanja aktuelnog režima. Atmosferi linča, u saučesništvu sa režimskim ‘medijima’, koji svakodnevno i dodatno kontaminiraju javni prostor, podvrgnuti su svi koji se usude da kritikuju vlast Aleksandra Vučića – aktivisti civilnog društva, političari, novinari… jednom rečju – gradjani. Crtanje meta na leđa i medijske hajke eskalirali su ponovo u najsiroviju primenu sile – razbijanje glava”, pisalo je u pozivu na protestnu šetnju Saveza za Srbiju.

Borko Stefanović i još dvojica stranačkih kolega napadnuti su 23. novembra u Kruševcu pred tribinu Saveza za Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je potom da su uhapšeni M. Ž. (30) i D. G. (31), koji se sumnjiče za napad na Borka Stefanovića i još nekoliko mladića.

Ministar policije Nebojša Stefanović je dan kasnije rekao da su u roku od dva časa nakon tog incidetna uhapšena trojica Kruševljana.

Izvor: Agencije