U Beogradu otvoren 51. Bitef festival

Za posjetioce pripremljeno je sve ono neophodno da se provede jedan dan na Bitefu (Tanjug)

U subotu navečer je u beogradskom Sava centru belgijski reditelj Jan Fabre zvanično otvorio 51. Bitef festival.

“Ljepota, čak i kada stvara konfuziju i subverzivnost, uvijek donosi poruku pomirenja. S tim poklonom otvaram 51. Bitef festival. Dobrodošli iz svih krajeva svijeta. Sretno”, poručio je on uoči početka svoje 24-satne predstave Olimp: U slavu tragedije.

Publika u velikoj sali Sava Centra samo je čula Fabreov glas, s obzirom da je odlučeno da se niko prije izvođača ne pojavljuje na sceni.

Nakon Berlina, Jerusalema, Atine, Avinjona, ekskluzivno u Beogradu publika ima priliku prisustvovati pozorišnom spektaklu, u kojem 27 izvođača 24 sata gotovo neprestano igra, probijajući sve limite ljudske psihofizičke izdržljivosti.

Predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na cjelokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulirana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.

Osiguran prostor za 24-satni boravak

Za posjetioce je pripremljeno sve ono neophodno da se provede jedan dan na Bitefu: prostor za spavanje, restoran i snack bar, Sensa relax zona, također je osigurana wi-fi i charging zona.

Olimp dolazi u Beograd s epitetom jednog od najznačajnijih scenskih djela ostvarenih na početku 21. vijeka.

Belgijski kritičar Freddie De Kreuz izjavio je da će se historija pozorišta od sada dijeliti na period prije i poslije Fabreove predstave.

Izvor: Agencije