U bh. gradovima održane Šetnje za Mahira

“Mirnom šetnjom za Mahira”, u subotu je u Sarajevu i drugim bh. gradovima obilježeno 40 dana od tragične smrti Mahira Rakovca, čija je sudbina potresla veći dio bosanskohercegovačke javnosti.

Mahir Rakovac je četrnaestogodišnjak koji je 14. decembra 2015. godine u sarajevskom naselju Dobrinja izvršio samoubistvo.

Njegova majka je nedugo nakon tog tragičnog čina javnosti kazala da je njen sin bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi, zbog čega je pokrenuta istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Očuh i majka tragično preminulog dječaka, Dubravko Lovrenović i Alisa Mahmutović, iznijeli su niz optužbi na račun Internacionalne škole u Sarajevu koju je pohađao, tvrdeći kako je Mahir tamo bio izložen sistematskom zlostavljanju, zbog kojeg je pretrpio trajnu traumu koja ga je i natjerala da sebi oduzme život.

Kazali su kako su nastavnici u školi znali za to zlostavljanje, a nisu ništa učinili da zaštite dječaka.

Iz škole su se oglasili saopćenjima u kojima su naveli kako ništa nisu znali o navodnom zlostavljanju.

Njegov očuh Dubravko Lorenović je sa mirnog skupa poručio da je zahvaljujući iskustvu iz proteklih 40 dana još jednom shvatio da u Bosni i Hercegovini ima mnogo više dobrih nego loših ljudi, prenosi Anadolija.

Zaustavljanje nasilja

Skup koji je za cilj imao da osvježi sjećanje na Mahira okupio je gotovo 2.000 građana iz Sarajeva, ali i iz drugih bh. gradova.

Dostojanstvenom šetnjom od Trga djece Sarajeva do Trga Bosne i Hercegovine učesnici su poslali poruku da se pod hitno mora učiniti sve kako bi se zaustavilo vršnjačko nasilje te da se slučajevi poput Mahirovog nikada više ne smiju ponoviti.

Goraždani su tražili efikasniju borbu za zaštitu prava djece [Anadolija]

Građanima su na početku podijeljene i ljubičaste trake kao simbol borbe protiv nasilja nad djecom.

Podrška Goražda

Protestnom šetnjom ulicama grada solidarnost sa porodicama žrtava vršnjačkog nasilja i nezadovoljstvo pasivnošću u borbi sa ovom pojavom iskazali su danas i Goraždani.

Inicijativa o mirnoj protestnoj šetnji potekla je od Vijeća roditelja Osnovne škole “Fahrudin Fahro Baščelija”, a podržao je veliki broj građana.

“Ovo je gnusan događaj koji se dogodio u našoj državi i tu smo danas da se sjetimo i Mahira, i Amara, i Denisa, i Haruna, i Stanka, i svih onih koji su žrtve vršnjačkog nasilja. Poruka mirnog protesta, kako ovdje tako i u ostalim gradovima, trebala bi biti jedinstvena: da se konačno počnemo baviti uzrokom vršnjačkog nasilja, da ga pokušamo spriječiti i da ne pričamo više nikada o žrtvama ovog tipa”, riječi su Selme Verem, učesnice protestne šetnje.

Građani i sami sudjeluju u elitiziranju jednog sloja djece, kazala je Amela Džafović Kešan, navodeći kao primjer da se “unaprijed zna čije dijete će biti upisano u bolju školu u gradu, a čije će se automatski poslati u onu drugu”.

“Mislim da smo tako upropastili mali milion strašnih talenata. Ljudi koji su željeli nešto razvijati, zbog porodične loze i nedostatka para morali su u ŠUP (Škola učenika u privredi). Mi sudjelujemo u tome, mi radimo segregaciju među djecom, mi ih odvajamo, zna se ko šta oblači, kako izgleda, ko ima posljednji model telefona… To su nedopustive stvari u dječjem uzrastu, jer ih učimo krivim vrijednostima, da se cijene po onome što imaju a ne po onome šta mogu dati za ovaj bolji svijet” istakla je Kešan.

Učesnici protesta zatražili su kažnjavanje svih počinilaca vršnjačkog nasilja, efikasniju borbu za zaštitu prava djece i pozvali vlasti da se ovim problemom što prije pozabave.

Izvor: Al Jazeera i agencije