U BiH dosad evidentirano 14.969 migranata

Po osnovu readmisije Bosna i Hercegovina prihvatila je 761 migranta, dok su ih iz te zemlje vraćena 1.102 (Fena)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u nedjelju da se broj ilegalnih migranata “drastično smanjio”, a da oni koji se pojavljuju ne žele ostati na ovom prostoru.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci precizirao je da je dosad u Bosni i Hercegovini evidentirano 14.969 migranata, namjeru za azil izrazilo je njih 13.958, ali je zahtjev za azil podnijelo samo njih 399, prenosi Fena.

“Broj migranata se drastično smanjio i dolaskom zime biće još manji. Nastojat ćemo da što bolje štitimo granicu i spriječimo njihov ulazak”, tvrdi Mektić, ističući da ih još ima, ali ne u broju kako su, kaže, najavljivale vlasti bh. entiteta Republika Srpska.

Azil samo da regulišu status

Uvjerava da migranti ne žele ostati u toj zemlji, nisu zainteresovani za azil, za koji se prijavljuju samo da bi privremeno regulisali svoj status.

Prema njegovim riječima, po osnovu readmisije, Bosna i Hercegovina prihvatila je 761 migranta, dok su ih iz te zemlje vraćena 1.102.

“Najviše ih ulazi iz Srbije, iz pravca Višegrada, Zvornika, Bijeljine, i prelaze preko rijeke Drine i ulaze u Bosnu i Hercegovinu ilegalno”, dodao je Mektić.

Rekao je i da vlast u Velikoj Kladuši opstruira mogućnost smještaja migranata u zgradi Agrokomerca, koju je Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ustupila državnom Ministarstvu sigurnosti.

Fikret Abdić ne da vodu

Kaže da im lokalna vlast ne dozvoljava priključak na vodovodnu mrežu za taj objekat.

“Problem je što u Velikoj Kladuši ne znate s kim možete da razgovarate. Načelnik [Fikret Abdić] tu ne boravi, već u Rijeci… Poručujem lokalnim vlastima da ne obmanjuju narod i migrante i dozvole nam priključak na vodovodnu mrežu. Sve ostalo je naša briga i obaveza, sve želimo da platimo, ali bez vode ne možemo”, rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Mektić je naveo da nemaju problem da izmire sve troškove kad je u pitanju smještaj i transport migranata jer su od Evropske unije dobili približno devet miliona eura, najviše iz IPA fondova.

Izvor: Agencije