Mostarci i dalje neće na lokalne izbore

Središnje izborno povjerenstvo raspisalo je lokalne izbore u BiH za 2. listopada. Blizu 3,3 milijuna birača imat će priliku birati 10 gradonačelnika, 131-og načelnika, lokalna vijeća i Skupštinu Brčko distrikta.

Izbori su raspisani za sve jedinice lokalne samouprave osim za mostarsku, s obzirom na to da se već šest godina traže rješenja izbornih pravila za taj grad. CIK je ipak ostavio mogućnost strankama za dogovor i naknadno raspisivanje izbora u tom gradu.

Birački su popisi zaključeni, strankama i kandidatima dani su rokovi prijava, izborna utrka uskoro počinje. Svugdje osim u Mostaru zbog čega se i predsjednik Izbornog povjerenstva Ahmed Šantić našao, kao Mostarac, u neobičnoj situaciji.

“Ne mislim osobno što ja obavljam tu funkciju, ali ipak predsjednik Izborne komisije nije u stanju da glasa na lokalnim izborima”, ukazuje Šantić.

No, možda će moći, kao i ostalih 90.000 birača u tom gradu ako stranke postignu dogovor i izmjene izborna pravila.

“Mi smo danas samo rekli da se u ovom trenutku nisu stekli uvjeti za raspisivanje izbora u Gradu Mostaru. Ako se steknu i budu raspisani, u toj odluci će biti rečeno kada će biti – moguće i 2.10. ili neki drugi rok”, dodaje Šantić.

Izmjene zakona u državnom parlamentu

Sve to, pak, ovisi od Parlamenta BiH, gdje se izmjene zakona trebaju donijeti. One će biti donesene kada se stranke slože, o čemu pregovaraju mostarski političari.

“Bili smo blizu rješenja, ali nismo našli zajednički dogovor. Nadam se da ćemo ga postići u što je kraćem moguće roku i da će moći ići u parlamentarnu proceduru ove izmjene kako bi se izbori mogli održati”, kaže Salem Marić iz Stranke demokratske akcije.

Rješenje se tražilo i kroz preustroj grada, a to podrazumijeva i ustavne promjene. U HDZ-u BiH kažu kako je za izbore nužno tek napraviti intervenciju u Izbornom zakonu.

“Stranke koje su trebale dati svoje prijedloge morale su u svojem prijedlogu isključivo poštovati odluku Ustavnog suda i implementirati ono što je Ustavni sud rekao, a to je izjednačiti vrijednost glasa birača u gradu Mostaru”, kaže Damir Džeba iz HDZ-a BiH.

I iz međunarodne zajednice odaslali su poruke kako se izbori u Mostaru moraju održati.

No, zamršeni ustroj grada, upravo po zamisli međunarodnog visokog predstavnika, sada traži i složena izborna pravila po kojima bi Mostarci odlučivali tko će i kako upravljati njihovim gradom. Ako se želi izbore zajedno sa svima ostalima vremena za dogovor je malo, ali ga još ima.

Izvor: Al Jazeera