U BiH nije bilo uvoza zatrovanih jaja

S hrvatskog se tržišta, iz predostrožnosti, povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza (EPA)

U proteklom periodu nije bilo uvoza konzumnih jaja iz država u kojima je utvrđeno prisustvo fipronila u konzumnim jajima, navodi se u saopćenju Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Također, preko sistema brzog informiranja za hranu i stočnu hranu (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF), Bosna i Hercegovina nije dobila obavještenje da je bilo koji drugi proizvod upućen u BiH porijeklom od peradi iz farmi koje su trenutno pod zabranom stavljanja u promet jaja i mesa peradi od nadležnih tijela država članica, prenosi Fena.

“Na osnovu odredbi Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama veterinarskih lijekova i pesticida u proizvodima životinjskog porijekla, u Bosni i Hercegovini također je propisana maksimalna dozvoljena količina navedenog insekticida u proizvodima životinjskog porijekla i u slučaju utvrđenog prisustva fipronila iznad maksimalno dozvoljene količine nadležne veterinarske inspekcije će postupati u skladu s legislativom na snazi”, navodi se u saopćenju Ureda za veterinarstvo BiH povodom nedavnih informacija u vezi otkrivanja nedozvoljenih količina insekticida fipronil u konzumnim jajima u određenim državama članicama EU.

Ured za veterinarstvo BiH će vršiti pojačane kontrole prilikom uvoza proizvoda od peradi iz država u kojima je utvrđeno prisustvo fipronila i nastaviti pratiti situaciju u vezi fipronila u EU.

Povlačenje jaja

S hrvatskog se tržišta, iz predostrožnosti, povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o., izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Na temelju zaprimljene obavijesti distributera iz Holandije, Udea B.V., Veghel, o sumnji u moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala predmetni proizvod te o tome putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavijestila i Ministarstvo poljoprivrede.

Fipronil je insekticid širokog spektra koji se koristi za borbu protiv buha, uši, krpelja, žohara i grinja. Nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za prehranu ljudi.

Holandska policija uhapsila je dvije osumnjičene osobe u sklopu istrage o nezakonitoj primjeni otrovnog insekticida u peradarskoj industriji, objavila je služba holandskog tužiteljstva.

Milioni kokošjih jaja povučeni su s polica evropskih supermarketa iz straha od korištenja insekticida fipronila, a hiljade kokoši mogle bi biti uništene u Holandiji.

Izvor: Agencije