U Bratuncu dženaza i ukop bošnjačkih žrtava

Iz Tuzle je u četvrtak ispraćeno tijelo dva dana stare bebe Emira Suljića (Anadolija)

Danas će u Šehitskom mezarju Veljaci u Bratuncu biti ukopani posmrtni ostaci osam žrtava bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni 1992. i 1993. godine.

Među njima je i dječiji tabut s nekompletnim tijelom novorođenog Emira Suljića koji je u trenutku smrti imao dva dana.

Za 11. kolektivnu dženazu u Bratuncu identificirano je osam žrtava bošnjačke nacionalnosti.

“Ove godine bit će ukopani: Rešad Salihović, Ramo Hasanović, Šahbaz Sinanović, Mirsad Memić, Šaban Salkić, Samir Ibišević i novorođenče Emir Suljić koji je ubijen granatom 1993. godine, dva dana poslije rođenja. Također, bit će dodijeljen bašluk Zaimu Husejnoviću čiji je ukop kao NN tužilaštvo ranije dozvolilo, a nedavno je utvrđen njegov identitet˝, izjavio je ranije imam Admir Velić iz Organizacionog odbora kolektivne dženaze.

Prema riječima imama Elvira Hodžića, u Veljacima je do sada ukopano 43 djece i gotovo nijedna dženaza ne prođe bez dječijih tabuta.

Smrt dvodnevne bebe

U četvrtak iz Komemorativnog centra u Tuzli bit će upriličen ispraćaj tabuta, javlja Anadolija.

Kolona vozila ispraćena je tišinom i učenjem Fatihe građana koji su zaustavljali vozila i odavali počast stradalim civilima.

Emir Suljić stradao je nakon prijevremenog rođenja, kada ga je majka pod teškim stresom, usljed straha od granatiranja i neprestanih napada pješadije Vojske Republike Srpske i JNA na civile u podnožju planine Udrč, rodila u sedmom mjesecu trudnoće.

Nedostatak osnovnih medicinskih potrepština i mogućnosti da se djetetu pomogne doveli su do njegove smrti. Njegovo tijelo će biti sahranjeno nekompletno.

U popodnevnim satima Bošnjaci Bratunca dočekali su tijela žrtava na mezarju Veljaci.

Izvor: Agencije