U Briselu bez dogovora o pomoći Grčkoj

Sastanak ministara Eurogrupe i međunarodnih grčkih kreditora u Briselu nije rezultirao odlukom o paketu pomoći za Grčku. O sudbini zemlje ponovo će se odlučivati za nekoliko dana.

Iako je 12-satni sastanak završio bez dogovora, šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pred novinare je izašla s osmijehom.

“Uradili smo dobar posao, rupa se zatvara, no nismo još gotovi. Napredujemo, ali imamo još posla”, kazala je Christine Lagarde.

Manje entuzijazma bilo je kod ministara eurozone, koji nisu željeli detaljisati o razlozima za neuspjeh dogovora.

‘Intenzivna diskusija’

“Imali smo intenzivnu diskusiju. Poboljšali smo kontrolne mehanizme, da bi u budućnosti ove reforme, korak po korak, bile jasno provedene – da ih se prati i o njima izvještava”, otkrio je njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble.

Predsjedavajući Eurogrupe i premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker smatra: “Pomalo sam razočaran, no moram priznati da su tehnički problemi veoma komplicirani u smislu da se trebaju napraviti precizne kalkulacije. To će biti učinjeno narednih dana.”

Da bi grčki dug bio smanjen na 120 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) do 2020. godine, članice eurozone bi trebale otpisati dijelove svojih pozajmica Grčkoj.

Upravo na tome insistira MMF, smatrajući da je to jedini način da se dug svede na nivo održivog. Takav stav neprihvatljiv je mnogim članicama eurozone, posebno Njemačkoj.

“Evropa je u ozbiljnoj situaciji. Moramo priznati da rješenje problema ne dolazi tako brzo”, smatra njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Naravno da je politička odluka reći da želimo da Grčka ostane u eurozoni. U Evropi smo vezani zajedničkim vrijednostima, ali to nas ne sprečava da provjeravamo da li se u Grčkoj provode reforme. I zato kombinacija zahtjeva za promjenama, s jedne, i solidarnost, s druge strane, pravi je odgovor na situaciju u Evropi”, kazala je Merkel.

Tmurno vrijeme u Atini poklapa se s raspoloženjem građana nakon vijesti da sastanak Eurogrupe u Briselu nije dao konkretnu odluku o transferu narednog paketa pomoći za Grčku.

“Mislim da trebaju poštovati svoj ugovor s Grčkom. Prošli smo kroz teška vremena, pola zemlje je nezaposleno, Grčka se praktično raspada. Evropa ne treba pokazati samo solidarnost, oni imaju i ugovorne obaveze”, smatra Atinjanin i javni službenik George (62). 

‘Osiromašeni smo’

Njegov sugrađanin, također javni službenik (50), Yannis, kaže: “Da, brine nas, ali istovremeno ne znam koliko će se odraziti na naš svakodnevni život. Mjere koje su preduzete već su nas osiromašile. Do neslaganja dolazi između MMF-a, Eurogrupe i Njemačke, koja stavlja svoje interese iznad drugih.”

Na kocki su 33 milijarde eura pomoći koje su Grčkoj potrebne kako bi nastavila putem reformi dogovorenih s međunarodnim kreditorima.

Oni će s ministrima Eurogrupe u narednih će nekoliko dana po treći put sjesti za okrugli sto kako bi odlučili o sudbini zadužene zemlje.

Izvor: Al Jazeera