U brodolomu kod Libije poginulo pet migranata, 117 spašeno

Izbjeglice, Migranti
UNHCR poziva na hitnu međunarodnu akciju kako bi se pojačali napori spašavanja (AP)

Tijela petoro migranata izvučena su iz mora, a više od 100 osoba je spašeno kada je njihov gumeni čamac počeo tonuti kod Libije, rekao je za AFP dužnosnik libijske ratne mornarice.

Migranti, među kojima i žene i djeca, bili su na gumenom čamcu koji je počeo tonuti blizu osam nautičkih milja od Abu Kammasha, blizu tunisko-libijske granice, kada je stigla patrola mornarice, rekao je časnik Rami Ghommeidh.

Petoro izbjeglica i migranata se utopilo i po dolasku libijske patrole nađena su njihova tijela, a 117 drugih koji su bili na čamcu, spašeni su i odvezeni do glavnog grada Libije Tripolija, rekao je.

Poginuli želeći se brzo ukrcati

Jedan od spašenih koji je stigao u Tripoli rekao je za AFP da je talijanski spasilački brod, koji je bio u blizini, odbio pomoći im.

“Kad smo se približili talijanskim spasiocima, oni nisu prihvatili da nam pomognu i onda smo ostali čekati libijske spasioce”, ispričao je on, prenosi Beta.

Rekao je da su se tri žene i dva dječaka utopili kada su pali u vodu dok su pokušavali da se popnu na spasilački brod, jer su svi htjeli brzo se popeti zato što se čamac punio vodom.

Libija je tranzitna zemlja preko koje tisuće afričkih migranata pokušava preko Sredozemlja da stigne do europskih obala.

Izvor: Agencije