U Crnoj Gori osnovana Piratska partija

Podgorica: U Crnoj Gori nedavno su osnovane tri nove političke partije - Pravedna Crna Gora, Pozitivna Crna Gora i Pokret vladavine prava (Wikipedia)

Crnogorska politička scena bogatija je za još jednu političku stranku – Piratsku partiju, po uzoru na slične političke grupacije u Njemačkoj i Švedskoj.

Predstavnik Piratske partije Vladimir Urdešić kazao je da je cilj te stranke da Crna Gora postane društvo zasnovano na širenju znanja, nenasilju i toleranciji.

On je najavio da će krajem juna ili početkom jula biti održan kongres Piratske partije, na kojem će biti izabran predsjednik stranke i članovi Glavnog odbora.

Urdešić je Dnevnim novinama kazao da će Piratska partija učestovati na narednim parlamentarnim izborima, koji će, najvjerovatnije, biti najesen.

Nacije nisu teme

Na pitanje kakav će stav Piratska partija imati kada je riječ o identitetskim pitanjima, on je rekao da nacije, kao i ostale tekovine industrijskog doba, nisu teme 21. vijeka.

Urdešić smatra da Crna Gora ima mnogo više izazova s kojim se treba suočiti u nastupajućem periodu, pa energiju treba trošiti na stvaranje održivih rješenja za siguran i udoban život budućih generacija.

Podgorički mediji ranije su objavili da bi vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori mogli biti održani 23. ili 30. septembra, a ne na proljeće naredne godine, kada im je redovni termin.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je ranije da bi, u slučaju da ta država krajem juna dobije datum pristupnih pregovora s Evropskom unijom (EU), bilo logično da parlamentarni izbori budu održani najesen ove godine, a ne u martu naredne kada ističe mandat aktuelnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Mislim da je to logično. Tako nešto su uradile sve države koje su bile u procesu evropskih integracija, kazao je on.

U Crnoj Gori nedavno su osnovane tri nove političke partije – Pravedna Crna Gora, Pozitivna Crna Gora i Pokret vladavine prava, što je u javnosti ocijenjeno kao dobar signal da se uskoro pripremaju parlamentarni izbori.

Izvor: Agencije