U Crnoj Gori ove godine azil zatražilo 1.380 osoba

U prosjeku između 100 i 130 tražilaca azila dnevno boravi u Crnoj Gori, kažu u UNHCR-u (EPA)

U Crnoj Gori je od početka ove godine 1.380 osoba zatražilo azil, što je neuporedivo više nego prethodnih godina, kazao je portparol UNHCR-a Mensur Bajramspahić.

On je dodao da je od 2006. godine, od kada je počela primena Zakona o azilu, broj tražilaca azila u Crnoj Gori dosegao blizu 13.000.

Bajramspahić napominje da većina tražitelja azila odustane od svojih prijava za azil u Crnoj Gori, jer tu državu vide kao tranzitnu tačku u njihovoj namjeri da se domognu tla zemalja zapadne Europe.

U proseku, oni ostanu samo par dana u Crnoj Gori prije nego se zapute prema zemljama Evropske unije.

Međutim, prema njegovim rečima, manji broj izbeglica odluči ostati u zemlji, jer počinju Crnu Goru da smatraju sigurnom zemljom.

Dodatni smještajni kapaciteti

On je kazao da u proseku između 100 i 130 tražilaca azila dnevno boravi u Crnoj Gori.

“Te osobe se smještaju u Centar za azil, pod upravom Ministarstva unutrašnjih poslova. Smještajni kapaciteti Centra su do 80 osoba”, rekao je Bajramspahić.

“Vlada je, uz podršku UNHCR-a, osigurala dodatne smještajne kapacitete, kroz alternativne smještajne jedinice u okolini Podgorice”, dodao je Bajramspahić, napominjući da su na taj način obezbeđeni smeštaj, hrana, obuća i odeća te pristup zdravstvenoj nezi, psihosocijalnoj podršci i slično.

Najviše migranata dolazi novouspostavljenom rutom preko Albanije, pa crnogorska Vlada razmišlja o postavljanju žice duž granice sa tom susednom zemljom, a pomoć u tome joj je ponudila Mađarska.

Izvor: Agencije