U decembru nastavak suđenja za ubistva Srebreničana u Kravici

U Kravici je ubijeno više stotina Bošnjaka (Tužilaštvo za ratne zlo?ine Srbije)

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u mestu Kravica kraj Srebrenice u julu 1995. biće nastavljeno 13. decembra, odlučeno je večeras u Specijalnom sudu u Beogradu.

“Planirano je da se proces nastavi saslušanjem optuženih”, rekla je predsedavajuća sudskog veća Mirjana Ilić.

Prethodno je zamenik tužioca za ratne zločine Miroljub Vitorović najavio za nastavak procesa desetak svedoka, uključujući i tri zaštićena svedoka koji se na suđenju vode pod brojevima 301, 302 i 303.

“Suština procesa se nalazi u svedočenju ta tri svedoka”, rekao je Vitorović, dok je odbrana optuženih iznela niz primedbi u vezi s načinom uzimanja iskaza tih svedoka, ali i na lični kredibilitet svedoka “302”.

Odbrana tvrdi da su ti svedoci u istrazi iskaze dali protiv nepoznatih lica, a da su tek kasnije dobili status zaštićenih svedoka, i to u procesu protiv optuženih.

Izneta je i primedba na lični kredbilitet zaštićenog svedoka “302”, za koga odbrana tvrdi i da ne može da ima taj status, već da treba da bude na optuženičkoj klupi.

Odbrana tvrdi i da je on mogao eventualno samo da sklopi sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom.

Negiraju krivicu

Ranije u utorak suđenje je počelo čitanjem optužnice s obzirom na to da je sudsko veće odbilo raniji zahtev Tužilaštva za ratne zločine da se proces nastavi u fazi u kojoj je bio kada je prekinut, zbog formalnih nedostataka u optužnici.

Optužnica u ovom slučaju tereti osmoricu pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Prema optužnici, oni su, zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica kod Srebrenice, u julu 1995. učestvovali u ubistvima više stotina Bošnjaka.

Suđenje je počelo 6. februara, a optuženi, koji se brane sa slobode, u prethodnom delu suđenja odbacili su navode optužnice.

Optužnica je najpre bila odbačena u junu jer je nije podneo ovlašćeni tužilac za ratne zločine.

Naime, u vreme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu istekao mandat.

Potom je novoizabrana tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković podnela zahtev za nastavak postupka, ali je Viši sud to odbio jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu.

Apelacioni sud je potom preinačio to rešenje i prihvatio da se postupak nastavi.

Posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama

Među žrtvama koje su ubijene u Kravici do sada je identifikovano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 te Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

U napadu na “zaštićenu enklavu” Ujedinjenih nacija Srebrenica u julu 1995, a koji su izvršile snage tadašnje Vojske Republike Srpske pod komandom optuženog za genocid i ratne zločine Ratka Mladića, ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka.

Desetine hiljada žena, dece i starijih ljudi deportovane su ili su spas potražile u okolnim šumama, pokušavajući da se probiju ka Tuzli.

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično je proglasio genocidom.

Izvor: Al Jazeera i agencije