U Domovinskom ratu poginulo 14.912 osoba

Tokom Domovinskog rata poginula su 8.262 branitelja, ali taj spisak uključuje i 1.231 osobu koja se u nekim dokumentima spominje i kao civil (Pixsell)

Direktor Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR) Ante Nazor, podnoseći u utorak u Hrvatskom saboru izvještaj o radu te ustanove za 2015. godinu, rekao je kako u medijima nema objektivne slike onoga što se događalo tokom Domovinskog rata na prostorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vezano za izvještaj, rekao je da Centar trenutno raspolaže imenima 14.912 smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu, ali te brojke nisu konačne.

Prema sadašnjem stanju, na spisku nestalih još su 1.993 osobe.

Neophodna dodatna provjera

U izvještaju, koji su podržali svi saborski klubovi, navodi se da je HMDCDR proteklih godina intenzivno radio na ažuriranju spiska poginulih i stradalih tokom Domovinskog rata, ali se te brojke još ne mogu prikazati kao konačne jer je neke podatke potrebno dodatno provjeriti.

Prema bazama HMDCDR-a, tokom Domovinskog rata poginula su 8.262 branitelja, ali taj spisak uključuje i 1.231 osobu koja se u nekim dokumentima spominje i kao civil.

Baza poginulih civila sadrži 6.650 osoba, no, upozorava Nazor, tu bazu imena također ne mogu objaviti javno dok ne budu poznati svi podaci o njihovom prebivalištu i okolnostima stradanja.

Ovaj centar trenutno raspolaže imenima 14.912 smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu, rekao je Nazor, naglasivši da za oko 3.000 osoba treba dodatno provjeriti okolnosti stradavanja, kako bi se mogli reći da su to konačni brojevi.

Vezano uz nestale osobe, prema sadašnjem stanju, njih je 1.993, od čega je 1.571 osoba nestala, dok se za 422 osobe traže posmrtni ostaci jer se zna da su poginule.

Od 1.571 nestale osobe njih 920 odnosi se na 1991. i 1992. godinu, dok se 651 odnosi na 1995. godinu.

‘Mediji nemaju objektivnu sliku’

Baza HMDCDR-a donosi podatke o stradalima na slobodnoj teritoriji, ali i u okupiranom dijelu Hrvatske, gdje su stradali uglavnom pripadnici srpske narodnosti.

Taj broj iznosi 6.239 osoba, od čega njih 3.574 ima status vojnika, 1.632 status civila, dok za 1.033 osobe nije moguće utvrditi status.

Osvrćući se na pojedina medijska prezentiranja Domovinskog rata, Nazor je ocijenio kako u medijima nema objektivne slike onoga što se događalo tokom Domovinskog rata na prostorima Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije