U Dubaiju se gradi najviša zgrada na svijetu

Dubai je poznat po izgradnji na desetine futurističkih nebodera, koji su značajno izmijenili izgled toga grada (Reuters)

U Dubaiju bi uskoro trebalo da počne izgradnja tornja koji će biti viši od Burj Khalife, trenutno najviše zgrade na svijetu, saopćila je danas građevinska kompanija “Emar”.

Izgradnja tornja će koštati više od jedne milijarde dolara, a on će biti “malo viši” od Burj Khalife, najavio je predsjednik upravnog odbora “Emara” Mohamed Alabar, predstavljajući novinarima u Dubaiju detalje tog projekta.

Konačna visina zgrade će biti objavljena po okončanju izgradnje, rekao je Alabar, dodajući da bi njegova kompanija htjela toranj “pokloniti gradu prije 2020. godine”, kad će Dubai biti domaćin svjetske izložbe “World Expo”, prenosi AFP.

Toranj, kojeg je dizajnirao špansko-švicarski arhitekta Santiago Calatrava Valls, imat će više vidikovaca, kao i 18 do 20 katova na kojima će se nalaziti, između ostalog, restorani i hoteli.

Toranj će biti uzan i podsjećat će na munaru, a bit će “pričvršćen” za zemlju pomoću snažnih kablova, saopćila je kompanija “Emar”.

Najviša zgrada iz 2010.

Neboder Burj Khalifa je visok 828 metara, a njegova izgradnja je koštala 1,5 milijardi dolara. Otvoren je u januaru 2010. godine.

Dubai je poznat po izgradnji na desetine futurističkih nebodera, koji su značajno izmijenili izgled toga grada.

Saudijska kompanija “Kingdom Holding” istovremeno planira da u Jeddi izgradi zgradu koja će premašiti Burj Khalifu, a bit će visoka više od jednog kilometra.

Izvor: Agencije