U dva brodoloma poginuli deseci izbjeglica

U pokušaju da se domognu Evropske unije, ove godine poginule su 284 osobe (EPA)

Najmanje 35 izbjeglica i migranata utopilo se u dva brodoloma u Egejskom moru na zapadnoj obali Turske, dok su pokušavali doploviti do grčkih otoka, izvijestila je agencija Dogan.

Na jednom brodu koji je plovio prema grčkim otocima poginulo je najmanje 11 osoba u moru blizu grada Dikili, u pokrajini Izmir, odakle su isplovili prema otoku Lesbos.

Tri putnika uspjela je spasiti turska obalna straža.

U drugoj tragediji utopile su se 24 osobe, koje su se također uputile prema Lesbosu, kada je njihov brod potonuo kod mjesta Edremit, sjeverno od Dikilija.

Spašene su četiri osobe.

Obalne straže pretražuju područje u potrazi za eventualnim preživjelima, dodaje Dogan.

Pomoć Brisela

Te nove drame dogodile su se tokom kratke radne posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Ankari, koja je u ponedjeljak došla Turke potaknuti da ulože više napora u usporavanju priljeva izbjeglica i migranata prema Evropi.

Ankara i Brisel su krajem novembra potpisali akcijski plan kojim se Evropa obavezuje sa tri milijarde eura pomoći turskim vlastima za zbrinjavanje izbjeglica u zamjenu za bolju kontrolu turskih granica i borbu protiv krijumčara ljudima.

Prema posljednjim podacima Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih naroda, približno 68.000 izbjeglica i migranata uspjelo je od početka godine preći Egejsko more i ući u Grčku.

U istom tom razdoblju u tom pokušaju poginule su 284 osobe, navodi Međunarodna organizacija za migracije.

Izvor: Agencije