U Egiptu ubijeno 38, uhapšeno 526 pobunjenika

Sigurnosne snage se bore s oružanim grupama, među kojima je i ISIL (EPA)

Trideset osam pobunjenika ubijeno je na sjeveru i u centru Sinaja u Egiptu, a 526 ih je uhapšeno nakon opsežne četverodnevne “protivterorističke” operacije, saopćila je vojska.

Vojska je u petak počela veliku kampanju “čišćenja” Sinaja, na sjeveroistoku zemlje, delte Nila i pustinje na zapadu, uz granicu s Libijom.

Nakon rušenja predsjednika Muhameda Mursija 2013. godine u vojnom udaru, sigurnosne snage se bore s oružanim grupama, među kojima je i Islamska država Irak i Levant, pri čemu su poginule stotine vojnika, policajaca i civila.

U zračnom udaru i u razmjeni vatre u Al Arichu, upravnom središtu na sjeveru Sinaja, “likvidirana je veoma opasna teroristička ćelija, koju su činila deseterica takfirista [ekstremista]”, rekao je u utorak glasnogovornik oružanih snaga Tamer el Refai.

Ponovo uspostaviti sigurnost

Ovim se broj pobunjenika poginulih od početka ove kampanje nazvane “Sinaj 2018” penje na 38.

Uhapšeno je 526 osoba, među kojima 400 samo u ponedjeljak, navodi se u saopćenjima koje je vojska objavila od početka operacije.

Krajem novembra 2017. godine predsjednik Abdel Fattah al-Sissi, jedini ozbiljan kandidat na izborima koji će biti održani 26. marta, dao je tri mjeseca načelniku Generalštaba i ministru unutrašnjih poslova da ponovo uspostave sigurnost i stabilnost na Sinaju.

Poziv je uputio nekoliko dana nakon napada na džamiju na sjeveru tog poluotoka, u kojemu je poginulo više od 300 ljudi, za šta još niko nije preuzeo odgovornost.

Izvor: Agencije