U eksploziji autobombe u Kolumbiji ubijena 21 osoba

Ministar odbrane ocijenio je napad kao teroristički akt, navodeći da je na vozilu bilo oko 80 kilograma eksploziva (EPA)

Najmanje 21 osoba je poginula, a desetine su ranjene nakon eksplozije kamiona bombe na policijskoj akademiji u Bogoti, u najgorem napadu u prestonici Kolumbije u posldnjih 16 godina.

Vlada Kolumbije proglasila je trodnevnu žalost zbog eksplozije u kojoj je povređeno 68 građana.

Ministar odbrane ocenio je napad kao teroristički akt, navodeći da je na vozilu bilo oko 80 kilograma eksploziva.

“Na žalost, preliminarni podaci govore da je poginula 21 osoba, uključujući i onu koja je odgovorna za incident, dok je 68 ranjeno”, saopštila je kolumbijska policija, dodajući da je od ukupnog broja povređenih, 58 već pušteno iz bolnica.

Rat trajao desetljećima

Bomba je eksplodirala u četvrtak ispred policijske akademije “General Santander” južno od Bogote, rekao je gradonačelnik Enrique Penalosa novinarima.

Kolumbijski predsednik Ivan Duque vratio se u glavni grad sa zapada zemlje, gde je bio na sastanku posvećenom bezbednosti, te je naredio bezbednosnim da nađu počinitelje i privedu ih pravdi.

“Svi Kolumbijci odbacuju terorizam i ujedinjeni su kako bi mu se suprotstavili”, napisao je na Twitteru kolumbijski predsednik, dodajući da napad neće proći nekažnjeno.

Građanski je rat trajao u Kolumbiji decenijama, ali je mirovni sporazum s FARC-om (Revolucionarne oružane snage Kolumbije) potpisan 2016. godine, čime je okončano najgore nasilje.

Za napad na policijsku akademiju mogla bi biti odgovorna gerilska skupina Nacionalna oslobodilačka vojska – ELN, javila je televizija Caracol.

Napadač projurio kroz punkt

Državni tužilac Nestor Humberto Martinez identifikovao je napadača kao Josea Aldemara Rojasa Rodrigueza (57), za koga se veruje da je bivši pripadnik ELN-a.

Napadač je navodno poginuo u eksploziji.

Rodriguezu, koji je bio u terminalnoj fazi bolesti, teroristi su platili da izvrši napad, navodi Caracol, pozivajući se na policijske izvore.

Vlasti za sada nisu objasnile kako je vozilo uspelo da prođe kroz kapiju koju obezbeđuju psi za otkrivanje dinamita, naoružani stražari i bezbednosne kamere, ali prema nezvaničnim informacijama, on je projurio kroz kontrolni punkt.

Izvor: Al Jazeera i agencije