U Etiopiji uhapšeni deseci vojnih i obavještajnih zvaničnika

Premijer Etiopije je rekao da su sigurnosni zvaničnici nekažnjeno počinili djela mučenja i kršenja ljudskih prava (EPA)

U Etiopiji je uhapšeno 63 oficira i pripadnika obaveštajnih službi osumnjičenih za korupciju i kršenje ljudskih prava, objavio je državni tužilac zemlje Birhanu Tsegaye.

Hapšenja pripadnika moćnog bezbednosnog aparata su retka u Etiopiji i predstavljaju nova kretanja politike zemlje s premijerom Abiyem Ahmedom koji želi da prekine s njenom autoritarnom prošlošću.

“Zbog navoda o korupciji uhapšeno je 27 zvaničnika, a 36 zbog sumnji za kršenja ljudskih prava”, rekao je Birhanu na konferenciji za novinare.

On je rekao da se trenutno traga za preostalim osumnjičenim.

Državni tužilac nije naveo imena osumnjičenih, ali je rekao da su neki od njih već bili pred pravosudnim telima.

Korupcija u vojnoj kompaniji

On je rekao da se navodna korupcija sprovodila u kompaniji Metals and Engineering Corporation (METEC), firmi kojom upravlja vojska.

Po njegovim rečima direktori kompanije su uključeni u kupovinu materijala u vrednosti od dve milijarde dolara bez ikakvog tendera.

Kompanija je uključena u izgradnju velike etiopske brane na Plavom Nilu.

Predsednik vlade Abiy je ranije ove godine rekao da su bezbednosni zvaničnici nekažnjeno počinili dela mučenja i kršenja ljudskih prava.

Državni tužilac je rekao da se neke od optužnica odnose na delovanje u tajnim zatvorima u Adis Abebi i na drugim mestima.

On je takođe rekao da je jedan obaveštajni oficir osumnjičen da je učestvovao u napadu ručnom bombom tokom mitinga premijera Abiya u junu, kada je poginulo dvoje ljudi.

Izvor: Agencije