U Evropi nestalo 10.000 djece izbjeglica

Najmanje 10.000 izbjegle djece, koja nisu bila u pratnji roditelja, nestalo je nakon što su stigli u Evropu, saopćila je evropska policijska agencija Europol.

Strahuje se da su mnogi od njih pali u ruke organiziranih kriminalnih grupa za trgovinu ljudima.

Šef Europola Brian Donald je za britanske medije rekao da su na hiljade ranjivih maloljetnih izbjeglica nestale nakon što su ih registrirale državne vlasti.

Samo u Italiji je nestalo 5.000 djece, dok se u Švedskoj 1.000 djece vodi kao nestalo, istakao je Donald i upozorio da je sofisticirana “kriminalna infrastruktura” širom Evrope sada usmjerila pažnju na izbjeglice.

U EU ušlo 26.000 djece bez pratnje roditelja

“Nije pretjerano reći da u ovom trenutku tragamo za više od 10.000 djece. Neće svi oni biti iskorišteni za kriminal, neki su možda samo predati članovima svojih porodica. Ali mi ne znamo gdje su oni, šta rade i s kim su”, istakao je šef Europola.

Prema procjenama humanitarne organizacije Save the Children, u Evropsku uniju je prošle godine ušlo 26.000 djece bez pratnje roditelja.

Europol, koji ima više od devet stotina obavještajnih analitičara i policijskih službenika, vjeruje da su maloljetnici činili 27 posto od pribiližno milion izbjeglica, koliko ih je tokom 2015. godine stiglo u Evropsku uniju.

Izvor: Al Jazeera i agencije