U FBiH broj kladionica u naglom porastu

U Federaciji Bosne i Hercegovine posluju 2.523 kladionice. Samo u prva tri mjeseca ove godine, otvoreno je 80 novih poslovnica. Zakonski, kladionice se, na primjer, ne smiju nalaziti na udaljenosti manjoj od sto metara od škola. Ali, ima ih i blizu osnovnih i srednjih škola, kao i vrtića.

U blizini osnovne škole u Mostaru nalazi se kladionica, baš kao i kod srednje ekonomske škole.

Da bi ih mladi zaobilazili, smatraju profesori, potrebna je konstantna edukacija.

„Ne uradimo li to u uzrastu od 14, 15 i 18 godina onda bojim se da ćemo na taj način biti i sami odgovorni što ćemo sutra imati društvo manijakalnih tipova u kockarskom smislu, pročitao sam negdje da takvih tipova u Mostaru imamo oko tisuću“, kazao je Slavo Kukić, sociolog.

Maloljetnicima je zakonski zabranjeno klađenje. Posjećuju li kladionice, kantonalni inspektori to ne provjeravaju.

Uplatno mjesto se može otvoriti na temelju odobrenja Ministarstva finansija. Određivanje na kojim mjestima mogu biti poslovnice kladionica u nadležnosti je općina. Porezna uprava nema nadležnost da može vršiti identifikaciju posjetilaca kladionica.

Privučena mlađa populacija

Marketinškim ponudama kladionice žele privući igrače, ističu stručnjaci. Ocjenjuju da je razmišljanje, da će biti finansijski bolje ako uplate jedan listić, zamka za mlade.

„Čak i ako ne dozvoljavaju kladionice mlađoj djeci da ulaze i da sami izvrše uplate, oni će sačekati nekog ispred kladionice i zamoliti da to učini za njih, možda je ključni problem prevencija kroz porodicu i obrazovne institucije“, rekla je Melika Husić Mehmedović, profesorica marketinga.

Institucije ne dozvoljavaju da kladionice budu na udaljenosti bližoj od 100 metara od škola ili vjerskih objekata, a primjera nepoštovanja zakona, ima.

„Koliko je zakon nedorečen pokazuje primjer jedne sarajevske kladionice i kockarnice koja je smještena odmah uz dječiji vrtić“, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Vladajuća stranka, SDA, bez spominjanja vrtića, sada traži dopunu zakona o igrama na sreću, čime bi se kladionice udaljile 200 metara od vjerskih objekta te osnovnih i srednjih škola. Koalicioni partner, HDZ, još bi rigoroznije stvari postavio.

„One se trebaju odmaknuti i dalje, na posebna mjesta, nije im mjesto uz škole i druge objekte u kojima su mladi“, kazao je Jozo Bagarić, HDZ BiH.

Spremni plaćati kazne

Interes kladionica je otvaranje poslovnica. Spremni su i plaćati kazne, koje su sada preniske, misle u opoziciji.

„Radije će neko kršiti zakon i to platiti nego dobiti, bojati se sankcije, dakle pooštriti rigorozno te odredbe“, navodi Dennis Gratz, Naša stranka.

Ali, broj kladionica raste, 2.523 ih je u Federaciji Bosne i Hercegovine. a 80 novih otvoreno je u prva tri mjeseca ove godine.

Da mlađi od 18 godina ne ulaze u njih, insistira se više na edukativnim nego na inspekcijskim mjerama.

Ili da lokalne zajednice nakon izdavanja dozvola, kao na Ilidži, zatraže da se udalje 100 metara od obrazovnih i vjerskih objekata.

Izvor: Al Jazeera