U Finskoj ponovno suđenje u slučaju Patria

Među menadžerima kojima se ponovo sudi za slovenski slučaj su i bivši direktor Jorma Wiitakorpi (lijevo) (EPA)

Pred sudom u finskom gradu Turku u utorak je započelo ponovno suđenje grupi bivših menadžera finske Patrije, optuženih za nuđenje mita slovenskim dužnosnicima 2006. godine, kada je došlo do sklapanja ugovora Patrije i slovenske vojske o nabavci 135 oklopnih transportera u vrijednosti 278 miliona eura, javlja Fena.

Riječ je o žalbenom postupku na zahtjev Tužilaštva, nakon što su menadžeri Patrije lani oslobođeni u prvostepenom suđenju zbog nedostatka dokaza.

Kako je u utorak objavila finska televizija YLE, među menadžerima kojima se ponovo sudi za slovenski slučaj su i bivši direktor Jorma Wiitakorpi, te bivši voditelj odjela Patria Vehicles Heikki Hulkkonen.

Zahtjevi Tužilaštva

Tužilaštvo će prilikom ponovnog iznošenja svojih dokaza pokušati uvjeriti sud da su oni odgovorni za korupciju, odnosno da su za osiguranje posla sa slovenskom vojskom namjeravali platiti 21 milion eura mita, objavila je finska televizija, a prenose i mediji u Sloveniji.

Kako navodi slovenska agencija – STA, uz Wiitakorpoija i Hulkkonena na optuženičkoj klupi su još i nekadašnji zastupnik Patrije za Sloveniju Reijo Niittynen, te direktor prodaje Tuomas Korpi, za koje Tužilaštvo zahtijeva po dvije godine zatvora.

Tužilaštvo je već ranije odustalo od tužbe protiv bivšeg glavnog finansijskog direktora Patrije Kaija Nurmija, dok za Patriju kao kompaniju predlaže izricanje pola milona eura kazne.

Izvor: Agencije