U fokusu Balkana: Revizija presude za genocid

Najavljeno je da će BiH iduće sedmice predati zahtjev za reviziju presude (Anadolija)

Politički predstavnici iz Bosne i Hercegovine i regije različito komentiraju jučerašnju najavu pokretanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

U bh. entitetu Federacija BiH navode da je odluka usmjerena protiv Miloševićevog režima i da je to pitanje pravde i historijske istine.

S druge strane, srpski političari tvrde da će odluka poremetiti odnose između Srba i Bošnjaka i da će gurnuti zemlju u političku krizu.

Na savjetovanju o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid u dana je jednoglasna podrška pokretanju revizije, izjavio je u petak član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Najavljeno je da će BiH iduće sedmice predati zahtjev za reviziju presude. Pravni stručnjaci, rečeno je, imaju nove argumente i planiraju novi pristup u postupku.

“Novi dokazi godinama su prikupljani, a tzv. krunski dokazi došli su u haškom procesu protiv Ratka Mladića”, javila je ranije reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Bošnjački član Predsjedništva BiH kazao je da očekuje kako će nakon ovakve odluke biti krize između Bošnjaka i Srba te između BiH i Srbije, “ali ne onakve kakvoj nam se prijeti“.  

‘Historijska istina i pravda’

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB), Fahrudin Radončić rekao je da se odluka o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije ne tiče srpskog naroda, već Miloševićevog režima.

“To je pravo koje naša zemlja, odnosno žrtve trebaju iskoristiti. To se ne tiče srpskog naroda, to se tiče Miloševićevog režima. U tom smislu mi očekujemo da Sud radi svoj posao”, rekao je Radončić, prenio je avaz.ba.

Džaferović: Korištenje mehanizma propisanog međunarodnim pravom

Radončić je dodao i da je odluka o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije na jučerašnjem savjetovanju u Sarajevu bila jednoglasna.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da podnošenje zahtjeva za reviziju presude nije pitanje dnevne politike, nego historijske istine i pitanje pravde.

“Ovo pitanje nadilazi bilo kakve relacije i ono je pitanje broj jedan, da nas buduće generacije ne bi pitale zašto nešto nismo uradili, a mogli smo. To je korištenje mehanizama propisanog međunarodnim pravom”, rekao je Džaferović u političkom magazinu ”Otisak” koji se emitira na mreži tv stanica u BiH.

‘BiH na čekanju’

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić najavio je sinoć jednu vrstu blokade funkcioniranja BiH sve dok Sud u Hagu, kako očekuje, ne odbije zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred tim sudom.

Savez za promjene će, rekao je Čavić, u naredna dva-tri dana zauzeti konačan stav o učešću njihovih predstavnika u institucijama BiH, a lično misli da sve dok sud u Hagu ne odbije apelaciju dotle će funkcioniranje institucija BiH biti na čekanju.

“Neka BiH bude na čekanju, to je Izetbegovićeva volja. Nije dobro ovo što je napravio. Ne može Sakib Softić da predstavlja institucije BiH”, kazao je Čavić.

Ponovio je da će NDP podnijeti Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv Izetbegovića i Softića istog dana kada se uputi zahtjev za reviziju tužbe.

Dačić: Destabilizacija regije

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je najava zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi BiH protiv Srbije opasna i nepotrebna i ocijenio da “ovo nije tužba BiH, već tužba bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića” koja će imati velike posljedice po bilateralne odnose Srbije sa BiH.

Odluka će izazvati destabilizaciju ne samo BiH već i čitavog regije

Dačić je za RTS rekao da odluka iz Sarajeva nije iznenađenje, ne zbog toga što postoje neke nove činjenice, nego zbog čovjeka koji na tome insistira u kontinuitetu više godina.

Prema riječima Dačića, ta odluka će izazvati destabilizaciju ne samo BiH već i čitavog regije i to je, kako je ocijenio, veoma opasna odluka.

S druge strane, kako smatra, ona će imati velike posljedice po bilateralne odnose dvije zemlje.

“Treće, i što je možda u ovom slučaju najvažnije, jeste da se pred Međunarodnim sudom pravde sude i tuže države”, ukazao je Dačić.

Agencije: Put ka političkoj krizi

Najava zvaničnika BiH da će tražiti reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije mogla bi da izazove političku krizu u BiH, ocijenile su svjetske agencije.

“Može se očekivati da će odluka gurnuti Bosnu u političku krizu, dok poslanici bosanskih Srba planiraju da bojkotiraju rad parlamenta kako bi pokazali svoje protivljenje”, navodi AP, prenosi Tanjug.

Reuters ističe da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio da će biti podnesen zahtjev za reviziju presude ICJ-a po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, uprkos upozorenjima srpskih i hrvatskih članova Predsjedništva BiH da će to izazvati političku krizu.

AFP ocjenjuje također da bi potez Izetbegovića mogao izazvati novu političku krizu u BiH koja je, kako navode, od rata duboko podijeljena po etničkim linijama.

RS: ‘Nerazumna odluka’

Zvaničnici bh. entiteta Republike Srpske i opozicija oštro su reagirali na najavu Bošnjaka da će naredne sedmice podnijeti zahtjev za reviziju presude ICJ-a po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je sinoć da je taj zahtjev lažan i da očekuje od pravosudnih organa pokretanje krivičnog postupka protiv Bakira Izetbegovića.

Jučerašnja najava revizije je još jedna u nizu nerazumnih odluka Bakira Izetbegovića, izjavio je sinoć predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, čija Srpska demokratska stranka učestvuje u institucijama državne vlasti BiH, izjavio je tim povodom da je Izetbegović krenuo u rušenje Dejtonskog sporazuma.

“Nemam sumnju, odlučio je ( Bakir Izetbegović) da krene u rušenje Dejtona. Ovo je nerazumna odluka iza koje definitivno ne stoji BiH – već društveno politički inat jednog od tri člana Predsjedništva”, rekao je Govedarica.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kako je najavljeno iz njegovog kabineta u Banjoj Luci, danas će se obratiti novinarima povodom najave podnošenja zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je ranije da je odluka o pokretanju revizije zahtijevala konsenzus.

Izvor: Al Jazeera i agencije