U Francuskoj ponovo sukobi policije i ‘žutih prsluka’, više od 100 povrijeđenih

I ovog vikenda došlo je do sukoba između pripadnika “žutih prsluka”, koji su protestovali u Parizu i drugim francuskim gradovima, i policije.

Policija je, kako prenose agencije, koristila suzavac i vodene topove protiv demonstranata, koji su nosili baklje i podmetali požare u jednoj od glavnih shopping zona u francuskoj prestonici.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner rekao je da je 135 osoba povređeno u protestima u Parizu, uključujući 17 policajaca.

On je rekao da je nasilje tokom protesta “pod kontrolom”, uprkos povremenim tenzijama, koje su, kako je rekao, potpuno neprihvatljive, prenosi AP.

Ministar je dodao da su bile primenjene izuzetne mere bezbednosti i da je skoro 1000 ljudi pritvoreno.

Castaner je naveo i da se procenjuje da je “žutih prsluka” bilo oko 10 000 u Parizu, a da je u celoj Francuskoj bilo oko 125 000 demonstranata.

Na ulicama Pariza prvi put posle više decenija pojavila su se i oklopna vozila žandarmerije.

Nekoliko demonstranata pokušalo je da zapali fasadu jedne radnje u Jelijsejskim poljima, prenela je agencija Frans pres i dodala da je napetost porasla u tom delu Pariza.

Demonstranti su zapalili božićne jelke u toj aveniji, a pojedinici su koristili drvene table kao štitove naspram pripadnika snaga bezbednosti, koji su bacili suzavac kako bi ih rasterali.

Demonstranti tražili ostavku Macrona

Demonstranti u žutim prslucima nosili su veliki transparent, na kojem stoji poziv francuskom predsedniku Emmanuelu Macronu da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore.

Snage reda su od jutarnjih sati sprovodile kontrole na punktovima na kojima su se demonstranti okupljali i tom prilikom oduzimali demonstrantima opremu kao što su zaštitne naočare, kacige i sprejevi.

Policija je preventivno hapsila demonstrante koji su posedovali takvu opremu zbog sumnje da su planirali nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata.

“Žuti prsluci” su izrazili razočaranje zbog toliko obimnih snaga policije, koje smatraju “preteranim”, i žalili se što im je “onemogućeno da protestuju”.

Na početku protesta je nekoliko stotina demonstranata iz pokreta “Žutih prsluka” marširalo niz Aveniju Jelisejskih polja u centru Pariza, a jake snage policije nastojale su da ih odbiju.

Sve se ovo dešavalo na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emmanuela Macrona.

Agencija AP navodi da su se učesnici protesta okupili kod Trijumfalne kapije, a onda mirno krenuli niz aveniju.

Francuske snage reda od ranog jutra su raspoređene u Parizu, uoči početka protesta “žutih prsluka” četvrtu subotu zaredom, za koje vlasti strahuju da će biti praćeni novim nasilnim incidentima, javljaju francuski mediji.

Oklopna vozila su se na ulicama francuske prijestolnice pojavila prvi put poslije više decenija

Vozila žandarmerije primećena su u subotu ujutro pre 7:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi Figaro.

U francuskoj prestonici je zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice, otkazani su kulturni i sportski događaji, a većina kulturnih ustanova i turističkih lokacija je zatvorena za posete.

Pored uličnih demonstracija, u znak protesta blokirano je više autoputeva u Francuskoj.

Šef policije u Imperiji, gradiću na severozapadnoj obali Italije, na autoputu ka Francuskoj, rekao je da su francuski demonstranti u žutim prslucima blokirali granicu sa Italijom blizu grada Ventimiglia, što je stvorilo kilometarske kolone automobila u oba smera.

U celoj Francuskoj na snazi su izuzetne mere bezbednosti, koje podrazumevaju 89.000 raspoređenih pripadnika snaga reda od kojih 8.000 u Parizu.

Akcija’ besplatnih putarina’

Pariski Figaro preneo je da je policija u Grenoblu uhapsila jednog od lidera “žutih prsluka” Juliena Terriera, jer je navodno organizovao neodobrene proteste u tom gradu.

Lokalni mediji prenose da je u Grenoblu uhapšeno od 15 do 20 osoba, a da se okupilo između 500 i 1.000 demonstranata, kao i da je situacija napeta.

U međuvremenu se “žuti prsluci” okupljaju i u drugim francuskim gradovima, većinom mirno i u malim grupama, a blokirali su i neke autoputeve u zemlji, sprovodeći akciju “besplatnih putarina”.

Do sukoba “žutih prsluka” i policije došlo je i u Marseju, javlja AP.

Francuski pokret “Žutih prsluka” prešao je granice, pošto su demonstracije održane i u susednim državama Belgiji i Holandiji, iako ove države nisu predložile povećanje takse na gorivo, što je bio katalizator masovnih i rušilačkih demonstracija u Francuskoj poslednjih nedelja.

Sukobi policije i demonstranata i u Belgiji

I u Belgiji je došlo do sukoba policije i demonstranata u žutim prslucima.

Policajci su koristili suzavac i vodene topove protiv demonstranata koji su ih gađali kamenicama u blizini zgrada vlade i parlamenta u Briselu.

Demonstranti su lomili ulične znake u blizini barikada koje je policija postavila kako bi sprečila prilaz kancelariji premijera Charlesa Michela, čiju su ostavku okupljeni građani tražili.

Agencija Belga javila je da su “žuti prsluci” blokirali autoput ka Rekemu, gradu na zapadu Flandrije, u blizini granice sa Francuskom, kao i da su postavili barikade rano jutros na autoputu nadomak granice sa Francuskom na severu Belgije.

U Holandiji se okupilo stotinak demonstranata na mirnom protestu ispred zgrade parlamenta u Hagu.

Izvor: Agencije