U Gazi oslobođeno deset pripadnika Fataha

Samouprava predsjednika Mahmouda Abbasa konstantno je suočena s velikim finansijskim poteškoćama i ovisi o stranoj pomoći (EPA)

Palestinska Vlada u Gazi oslobodila je u ponedjeljak deset zatvorenika iz redova palestinskog pokreta Fatah, a iz Vlade tvrde da je riječ o potezu koji pokazuje dobru namjeru vlasti u Gazi da se konačno dođe do nacionalnog pomirenja među Palestincima, javlja Anadolija.

Raketni napad

Sedam raketa ispaljeno iz Pojasa Gaze pogodilo je jug Izrael tokom jevrejskog praznika Pesah u ponedjeljak, nakon čega je izraelska vojska uzvratila, saopćili su zvaničnici.
Ovo je prvo prekogranično nasilje u posljednjih nekoliko sedmica, prenio je Reuters.
Izraelska vojska je saopćila da su napadi pogodila dva kampa za okupu koje vodi Hamas.
Medicinski izvori su saopćili da su dva pripadnika Hamasa lakše ranjena.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova u Gazi Iyad al-Bazem je na konferenciji za novinare istakao da je oslobađanje zatvorenika poruka dobronamjernosti vlasti Gaze uoči planiranih pregovora s čelnicima Fataha.

Oslobođeni zatvorenici su ranije osuđeni za “ugrožavanje javnog reda i mira” i služili su kazne od jedne do tri godine zatvora.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas imenovao je pregovaračke delegacije za uspostavljanje nacionalnog jedinstva, a uskoro se u Gazi očekuju pregovori s Hamasom.

Na izborima u Palestini 2006. godine pobijedio je Hamas, a odmah po završetku izbora došlo je do sukoba s pristalicama oponentskog pokreta Fatah.

Godinu kasnje, 2007, Hamas je preuzeo i vlast u Gazi i od tada neuspješno traju pokušaji uspostave nacionalnog jedinstva u Palestini.

Prvi takvi pregovori, uz posredstvo Egipta, vođeni su 2011. godine, zatim je 2012. godine posrednik bio Katar.

Mogućnost raspuštanja Samouprave

Palestinci ne isključuju mogućnost raspuštanja Palestinske samouprave u slučaju neuspjeha mirovnih pregovora s Izraelom, rekao je jedan visoki palestinski dužnosnik.

Ekipa palestinskih pregovarača je rekla američkom posredniku Martinu Indyku da bi Palestinci mogli donijeti odluku o raspuštanju Samouprave koju vodi predsjednik Abbas, kako bi na Izrael kao okupatore prebacili odgovornost upravljanja njihovom teritorijom, precizirao je taj dužnosnik, navodi agencija Hina.

Palestinci su posljednjih godina već spominjali mogućnost raspuštanja Samouprave, osnovane nakon Sporazuma iz Osla 1993. godine radi upravljanja autonomnim područjima, ali ovo je prvi put da se spominje ta prijetnja nakon nastavka izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora pod okriljem američkog državnog sekretara Johna Kerryja u julu 2013. godine.

Ti pregovori su u potpunosti blokirani i Kerryjeva inicijativa se čini sve više manjkavom.

‘Predaja ključeva’

“Palestinci su informirali Indyka da, ukoliko se nastavi izraelska nepomirljivost, oni imaju nekoliko opcija”, rekao je visoki neimenovani palestinski dužnosnik govoreći o posljednjem susretu američkog izaslanika i palestinskih pregovarača održanom u petak.

“Postoji opcija ‘predaje ključeva’ Samouprave Ujedinjenim narodima da oni preuzmu odgovornost za palestinskih narod i Palestinu, koja je pod okupacijom, ili da Izrael preuzme punu odgovornost za svoju okupaciju”, naglasio je.

Samouprava predsjednika Abbasa, koju podržava međunarodna zajednica, konstantno je suočena s velikim finansijskim poteškoćama i ovisi o stranoj pomoći.

Važan sastanak centralnog vijeća Palestinske oslobodilačke organizacije predviđa se za subotu i nedjelju u Ramallahu, kako bi se raspravljalo o sudbini mirovnog procesa i raznim opcijama u slučaju neuspjeha Kerryjeve inicijative, posebno o pristupu raznim međunarodnim konvencijama i organizacijama.

Izvor: Agencije