U Gazi zbog opsade zatvoreno 2700 fabrika

Zbog višegodišnje opsade, mnoge fabrike u Pojasu Gaze suočavaju se s problemima i nedostacima sirovina. Stotine njih su bile prisiljene ugasiti pogone i otpustiti hiljade radnika. 

Jedna fabrika prehrambenih proizvoda radi više od trideset godina. 

Nekada je na tom mjestu bila jedna proizvodna traka, a sada ih je trinaest. Da nije izraelske dugogodišnje blokade i sporadičnog bombardiranja, bilo bi ih vjerovatno i više.

“Sirovine ne možemo dopremati kada mi to želimo. Ranije nismo morali prolaziti kroz ovako komplicirane procedure izdavanja dozvola za uvoz tih sirovina”, kaže Mouhammad al-Tilbani, vlasnik fabrike prehrambenih proizvoda.

Prekidi struje

Odlučan u namjeri da opstane, vlasnik fabrike se odlučio na skladištenje sirovina i rezervnih dijelova.

Prekide struje je riješio sistemom rada u isprekidanim smjenama u kojima umjesto 500 radi 350 radnika.

“Zbog zatvaranja prijelaza, od 2002. godine gotovo ništa ne izvozimo na Zapadnu obalu, koja je činila 65 posto našeg tržišta. Srećom, uspjeli smo preusmjeriti naše proizvode na Pojas Gaze”, dodaje Tilbani.

S ciljem podrške lokalnoj industriji, organiziran je sajam kojim se želi probuditi svijest potrošača o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

“Pokušavamo razviti sve industrijske sektore i postići kvalitetnu proizvodnju”, ističe Sami al-Naffar, član Upravnog odbora Udruženja proizvođača.

Industrija u Gazi prolazi kroz tešku fazu. Zbog izraelskih zračnih napada, opsade i blokade tog pojasa u proteklih nekoliko godina – zatvoreno je blizu 2700 fabrika.

Izvor: Al Jazeera