U Grčkoj 54.000 izbjeglica i migranata

Sve izbjeglice registrirane u Grčkoj imaju pravo tražiti azil (EPA)

Grčka je saopštila da je završila popisivanje gotovo svih izbjeglica i migranata, koji su ostali na njenoj teritoriji nakon zatvaranja evropskih granica.

Grčke vlasti su utvrdile da je broj migranata koji su ostali na njenoj teritoriji 54.000, među kojima je velik broj Sirijaca koji ispunjavaju uslove iz ugovora EU-a i Turske o raspodjeli izbjeglica u EU-u.

Taj broj je utvrdio zamjenik grčkog ministra za useljeništvo Yannis Mouzalas, nakon postupka predregistracije koji su u junu počeli grčka azilantska služba i UN-ov Visoki komesarijat za izbjeglice.

Akcija je omogućila “uvođenje reda” u haos koji je u februaru izazvalo zatvaranje balkanske rute, kojom je od 2015. iz Grčke u sjevernu Evropu prošlo više od milion izbjeglica, rekao se Mouzalas na konferenciji za novinare.

Ugovor između Turske i EU

Broj koji je objavio Mouzalas obuhvata i pribilžno 11.000 izbjeglica i migranata koji su zadržani na grčkim otocima pošto je na snagu stupio ugovor između EU-a i Turske, kojim se predviđa njihovo vraćanje u tu zemlju.

Izuzmemo li njih, znači da se zemlja u idućem razdoblju mora pobrinuti za više od 40.000 izbjeglica i migranata, pri čemu postupci za odobravanje azila traju najmanje godinu dana, komentirao je za AFP izvor u vladi.

U postupku predregistacije zabilježeno je 27.592 tražitelja azila, među kojima je 43 posto žena i 46 posto maloljetnika.

Više od polovine Sirjici

Više od polovine (54 posto) su Sirijci, 27 posto su Afganistanci i 13 posto Iračani.

“Oko 75 posto te populacije može zatražiti azil, u Grčkoj ili u EU-u”, istakao je Mouzalas.

Tom broju pridodaju se azilanti popisani do juna, za koje je već utvrđeno da ispunjavaju uslove za razmještaj u EU-u (7500).

“Oko 4.000” izbjeglica i migranata nije zatražilo ni azil ni odlazak, nego će pokušati ilegalno nastaviti  put u Evropu, priznao je Mouzalas.

No to odstupanje nije razlog da se Grčku optužuje da na sjevernoj granici propušta stotine migranata na dan, što je “laž”, dodao je.

Izvor: Agencije