U Hag stigao srbijanski zahtjev o Oluji

Tribunal: Beograd je u nedjelju službeno saopćio da je od Haga zatražio dokaze korištene u predmetu Gotovina i ostali po optužnici Haškog suda

Haško tužiteljstvo potvrdilo je da je zaprimilo zahtjev Srbije za proslijeđivanje dokaza o zločinima počinjenima u Hrvatskoj tokom i nakon akcije “Oluja”, izvijestila je agencija Tanjug.

Savjetnik glavnog haškog tužitelja Sergea Bramertza Frederick Swinnen Tanjugu je ponovio spremnost ICTY-a za nastavak saradnje s nacionalnim državnim odvjetništvima, sukladno ranijim dogovorima, i istaknuo da haško tužiteljstvo razmatra zahtjev Srbije.

Swinnen nije mogao govoriti o drugim detaljima pošto su, kako je istaknuo, zahtjevi koje upućuju države povjerljivi.

“Želimo istaknuti da odgovaramo na specifične zahtjeve za uzajamnu pomoć, u okviru istraga ili postupaka koji su u toku. Ne možemo odgovoriti na opće zahtjeve za pomoć, kao što su zahtjevi za proslijeđivanje potpunih dosjea”, rekao je Swinnen.

Predistražni postupci

Beograd je u nedjelju službeno saopćio da je od Haga zatražio dokaze korištene u predmetu Gotovina i ostali po optužnici Haškog suda.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević saopćio je prošle sedmice da srbijansko državno odvjetništvo vodi predistražne postupke u vezi sa zločinima nad Srbima tokom i nakon Oluje na šest lokacija – Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić, Kijani pored Gračaca, Petrinja i Vrginmost.

Vukčević je tada istaknuo da istrage nisu pokrenute zbog nezadovoljstva oslobađajućom presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, nego stoga jer je moralo sačekati pravomoćnost presude u Haagu kako bi moglio koristiti dokaze haškog tužiteljstva.

Izvor: Agencije