U Hong Kongu ustali protiv reformatora

Hong Kong je sve podjeljeniji između onih koji žele zadržati status quo i reformatora (Reuters)

Najmanje 100.000 prokineskih prosvjednika podržalo je u Hong Kongu lokalnu Vladu protiv pokreta građanske neposlušnosti, koji prijeti paralizom financijskog megalopolisa ako se ne poduzmu demokratske reforme.

Britanska kolonija vraćena Kini 1997. u statusu posebne upravne regije čini se da je sve podjeljenija o svojoj budućnosti između onih koji žele zadržati status quo i reformatora.

Kritizirajući ono što vide kao rastuću ingerenciju Pekinga, reformatori zahtijevaju slobodnu kandidaturu za mjesto šefa izvršnog tijela i izravno opće pravo glasa (jedna osoba, jedan glas) već 2017. godine.

Prethodno su, početkom srpnja, održali masovni prosvjed, kojim su zahtijevali veće slobode, a organizatori tvrde kako se tada na ulicama Hong Konga okupilo najmanje pola milijuna ljudi. Policija tvrdi da je bilo manje od 100.000 prosvjednika.

Peking se slaže sa uvođenjem općeg prava glasa, ali smatra da mora imati utjecaja na sastavljanje liste kandidata.

Prijete paralizom poslovne četvrti

Neprihvatljiva je to prepreka za prodemokratski pokret Occupy Central, koji prijeti paralizom poslovne četvrti tog grada od sedam milijuna stanovnika i koji je među najvećim financijskim centrima Azije.

Oni smatraju da bi uvođenje općeg prava glasa po principu „jedna osoba – jedan glas“ bila besmislena ako Peking utječe na to tko se može kandidirati za mjesto guvernera Hong Konga.

Po organizatorima prosvjeda u nedjelju, Savezu za mir i demokraciju, tiha većina Hong Konga odbacuje prijetnju Occupy Central, proizašlog iz pokreta Occupy Wall Street, koji je nastao u New Yorku rujna 2011. godine radi osude društvene i ekonomske nepravde.

„Želimo svijetu dati na znanje da se zalažemo za mir i demokraciju, ali ne prijetite nam, ne pokušavajte uroniti grad u nasilje. Govore da će, ako Kina ne savine kičmu, zauzeti Central (poslovnu četvrt). Prešli su žutu crtu“, kazao je jedan od glasova Saveza Robert Chow.

Procjenjuje se da u prosvjedu sudjeluje između 120 i 200.000 osoba.

Otkad je vraćena Kini, bivša britanska kolonija ima status posebne upravne regije i načelno uživa u širokoj autonomiji, u skladu s modelom „jedna zemlja, dva sustava“.

Izvor: Agencije