U Hrvatskoj podnijeta prva prijava zbog širenja lažnih vijesti

Muškarac u Otočcu poslao je medijima video snimak napada migranata, za koji je policija utvrdila da je lažan (Wikipedia)

Hrvatska policija podnela je prvu prijavu zbog širenja lažnih vesti o migrantima u Hrvatskoj, protiv muškarca (34) koji je izmislio da su ga napali migranti.

Kako prenosi Index.hr, to se dogodilo u Otočcu, gde je muškarac snimio video snimak i poslao ga jednoj novinarki, tvrdeći da su ga napali migranti.

Snimak je objavljen na lokalnoj televiziji, međutim, policija je otkrila da muškarac uopšte nije napadnut, pa je protiv njega podneta prekršajna prijava zbog širenja lažnih vesti.

Prema Članu 16. hrvatskog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za širenje lažnih vesti predviđena je novčana kazna ili kazna zatvorom do 30 dana.

Histerija zbog migranata

Navodi se i da je to prva takva prijava u Hrvatskoj, u kojoj je veoma aktuelno širenje lažnih vesti o migrantima.

Portal navodi i da je histerija oko migranata počela pre nekoliko nedelja, kada su migranti na graničnom prelazu Maljevac, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, probili kordon bh. policije, a potom pokušali da probiju i kordon hrvatske policije i tako uđu u Evropsku uniju.

Nakon toga je, kako se navodi, po društvenim mrežama i nekim medijima počelo širenje “suludih lažnih vesti”, u kojima su migranti opisivani kao pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant, koji će ostati u Hrvatskoj, ljudi koji kradu i siluju po Hrvatskoj i drugim evropskim zemljama.

Verovatno najluđa dezinformacija koja se proširila odnosi se na migrante koji “kuhaju ljude”, piše Index.hr.

Izvor: Agencije