U Hrvatskoj svake godine manje rođenih

U Hrvatskoj je prošle godine rođeno najmanje djece otkad se prati službena statistika. Demografi upozoravaju da bi podaci za ovu godinu mogli biti još lošiji. Među 19 ministarstava u novoj Vladi, prvi put se našlo mjesta za demografiju. No, kako će stati na kraj poraznoj statistici, nova ministrica još ne otkriva.

U hrvatskim bolnicama plač beba sve se manje čuje.

 “Pali smo sa 3.209 porođaja na 2.800. To je 300 porođaja za godinu manje, i to je rezultat demografskog gubitka”, kaže Berivoj Mišković iz Kliničke bolnice Sveti Duh.

Alarmantna statistika

Lani je rođeno 38.143 djece, 1.454 manje nego godinu prije – najmanje od kada se prati statistika. A podaci za 2016. godinu mogli bi biti još slabiji.

“Sigurno za 1.500 do 2.000 će biti djece manje rođeno nego prošle godine. Stoga, ako se ništa ne promijeni pod hitno, a trebalo se davno prije, iduće godine mi ćemo obarati neslavan rekord s još manjim brojem djece”, upozorava demograf Nenad Pokos.

Nova Vlada Hrvatske sada ima ministarstvo koje se u svom nazivu bavi pitanjem demografije. Dio je postojećeg resora socijalne politike, obitelji i mladih, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Matea Damjanović.  Nova ministrica Nada Murganić još nema razrađenu strategiju, pa o konkretnim potezima ne želi govoriti.

“Treba dati prioritet za sva četiri područja. Počinje s demografijom, ona je značajna zbog problematike koja je u društvu, a posljedica je  demografskog sloma i očekuje se jako puno demografske revitalizacije cijelog društva”, kaže ona.

Mijenjati zakone o radu

No, recept je odavno poznat, kaže dio stručnjaka. Primjerice – 1.000 eura za novorođenče, koje je obećavala bivša, također vlada Hrvatske demokratske zajednice, kažu, nije rješenje. Traže, među ostalim, da i idućih šest mjeseci rodiljnog dopusta majke primaju punu plaću.

“Novoosnovano ministarstvo treba stupiti u koordinaciju s drugim ministarstvima. Treba mijenjati zakone o radu – poslodavci moraju prilagoditi zakone mladim obiteljima, poglavito ženama, da se više ne događa da žena za vrijeme rodiljnog dopusta nakon povratka na radno mjesto dobije otkaz. Mora se prilagoditi radno vrijeme, da bude sto više žena s fleksibilnom radnim vremenom ili skraćenim radnim vremenom”, navodi Pokos.

U školske klupe sjelo je 5.000 učenika manje. A zvono bi iduće školske godine moglo pozvati još manji broj prvašića.

Izvor: Al Jazeera