U Idlibu ubijeno više boraca Fronta al-Nusra

Front al-Nusra je preuzeo kontrolu nad vojnim aerodromom Abu Zohour u septembru 2015. godone (Al Jazeera)

Najmanje 16 boraca, uključujući i visokorangiranog dužnosnika s Al-Kaidom povezanog Fronta al-Nusra, ubijeno je u četvrtak u zračnim napadima na sirijsku sjeverozapadnu pokrajinu Idlib, saopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Cilj napada bio je vojni aerodrom Abu Zohour u predgrađu Idliba, koji je u rukama Fronta al-Nusra i njenog saveznika, Islamske turkistanske stranke, saopćio je Opservatorij, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, ne navodeći čiji su avioni bili u pitanju, ruski ili koalicije predvođene SAD-om.

Front al-Nusra je preuzeo kontrolu nad vojnim aerodromom Abu Zohour u septembru 2015. godine.

Ranije su pobunjenici predvođeni Frontom al-Nusra zauzeli ključno selo lojalno sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i oteli desetke ljudi, saopćio je Opservatorij.

‘Odmazda za Halep’

Njegov čelnik Rami Abdel-Rahman kazao je za agenciju DPA da su pobunjenici odveli desetke civila i pripadnike prorežimske milicije te da je njihova sudbina nepoznata.

Avioni sirijskog režima izveli su najmanje 40 zračnih udara na ovo selo od kako su ga okupirale pobunjeničke snage.

Navodno su pobunjenici poduzeli napad na ovo selo kao “odmazdu za Halep”, grad na sjeveru zemlje, koji je posljednjih sedmica bio ključno poprište sukoba Assadovih snaga i opozicijskih pobunjenika.

Izvor: Agencije