Oglasi

U Iraku oslobođeno 26 katarskih lovaca otetih 2015. godine

Niko nikad nije preuzeo odgovornost za otmicu grupe lovaca, među kojima je i nekoliko članova katarske kraljevske porodice.
Nakon oslobođenja lovce su primile vlasti Bagdada

Oslobođeno je 26 katarskih lovaca koji su u decembru 2015. oteti na jugu Iraka, rekli su irački zvaničnici.

Njihovo oslobađanje povezano je sa sporazumom koji je posljednjih dana omogućio evakuaciju nekoliko opkoljenih gradova u Siriji, doznaje se iz izvora bliskog pregovorima, prenose agencije.

Grupa lovaca, među kojima i nekoliko članova katarske kraljevske porodice, oteta je u decembru 2015. tokom lova na jugu Iraka. Odgovornost za njihovu otmicu niko nikad nije preuzeo. Oteti su u šiitskom području.

Nakon oslobođenja lovce su primile vlasti Bagdada, rekao je Wahab al-Taee, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Iraka. Nakon provjere identiteta trebali bi sljedeće sedmice biti predani katarskom izaslanstvu koje od prošle sedmice boravi u Bagdadu, dodao je.

Pregovori o oslobađanju

Međutim, on nije htio otkriti detalje uvjeta njihovog oslobađanja, ali je izvor blizak pregovorima, pod uvjetom anonimnosti, rekao za agenciju AFP da je to dio šireg regionalnog dogovora.

"Katarani su sada u uredu iračkog premijera Haidera al-Abadija nakon dogovora između Jabhat al-Nusre i otmičara", rekao je taj izvor, misleći na grupu koja je ranije bila povezana s Al-Kaidom.

Katarske vlasti podržavaju sirijske pobunjenike, podsjeća AFP. 

Izvor: Agencije