U Iraku poginula dva američka vojnika

Američki marinac koji se katapultirao iz aviona MV-22 iznad Persijskog zaljeva vodi se kao nestao u akciji (EPA)

Od početka operacija protiv grupe Islamska država Irak i Levant do sada su poginula dva američka vojnika, saopćio je Pentagon.

Nešto ranije je saopćeno da je poginuli marinac iz Californije Lace Shon Neal (19) prvi američki vojnik stradao u Iraku od kako su počele operacije protiv ISIL-a.

Kako je prenio AP, početkom oktobra američka mornarica je saopćila da se marinac koji se katapultirao iz aviona MV-22 iznad Persijskog zaljeva vodi kao nestao u akciji.

Kritike međunarodne zajednice

Marinac koji je poginuo u subotu u Bagdadu nije stradao u borbama, nego u incidentu, čiji detalji nisu saopćeni, navodi se u saopćenju, prenijela je agencija Ansa.

Predsjednik SAD-a Barack Obama 2011. godine povukao je posljednje trupe iz te zemlje i tako formalno okončao eru rata koju je počeo prethodni američki predsjednik George W. Bush 2003. godine.

U tom ratu je život izgubilo više od 4.000 vojnika iz SAD-a, podsjeća Ansa.

Ofanziva pripadnika ISIL-a, koji su u junu zauzeli velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka i susjedne Sirije, naišla je na žestoke kritike međunarodne zajednice.

Zračni udari koalicionih snaga, predvođenih SAD-om, počeli su u augustu, kao podrška lokalnim snagama na terenu, koje nastoje potisnuti pobunjenike.

Osma žrtava u eksploziji

U Međuvremenu su iračke vlasti saopćile da je u samoubilačkom bombaškom napadu oko 20 kilometara sjeverno od prijestonice Bagdada poginulo osam pripadnika šiitske milicije.

Predstavnik policije je rekao da se napad dogodio u subotu poslije podne, kada je napadač aktivirao pojas s eksplozivom u gradu Taji.

U tom napadu je ranjeno 17 ljudi, javio je AP.

Bolnički predstavnici su potvrdili bilans žrtava napada.

Na hiljade iračkih šiita, podsjeća američka agencija, odazvalo se u junu pozivu da se pridruže borbi snaga bezbjednosti protiv ISIL-a, čiji su pripadnici zauzeli velike dijelove zemlje na zapadu i sjeveru države.

Izvor: Agencije