U ISIL-ovom zatvoru zbog cigareta

Aktivisti tvrde da su uvjeti u zatvorima ISIL-a isti kao u Assadovim (AP)

Piše: Ahmad al-Araby 

RAQQA – Prema izjavama aktivista u Raqqi, praksa organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) ni po čemu se ne razlikuje od prakse sirijskog režima.

Mučenja, uvrede i poniženja unutar zatvora potpuno su identična, kao i špijuniranje stanovnika i cinkarenje jednih protiv drugih.

Stanovnicima grada su dozlogrdila takva dešavanja, kao da svojim stanjem govore: „Pobjegli smo od sirijskog režima, da bi nam došao režim ISIL-a.“  

Abu al-Khair, stanovnik Raqqe, grada na sjeveroistoku Sirije, priča kako je iskusio različite metode kažnjavanja u jednom od zatvora ISIL-a, zbog toga što su mu u džepu pronašli kutiju cigareta.

ISIL kažnjava i zbog ‘nepropisnog odijevanja’ [Al Jazeera]

Oni špijuniraju stanovnike Raqqe i obavještavaju ih o svemu onome što se govori o ovoj grupi, poput kritika upućenih na njihov račun ili o tome da prekoračuju svoje zakone, nakon čega odmah slijedi hapšenje, bez provjeravanja tih tvrdnji ili iznošenja bilo kakvih dokaza.

Nastavio je da „su registrirani mnogi slučajevi hapšenja i kažnjavanja, ali i ubistva tokom služenja zatvorske kazne, dok grupa Islamska država ne daje nikakva pojašnjenja o pitanju statusa tih zatvorenika, razlozima ili optužbama za njihovo privođenje, te da postoje slučajevi žestokog bičevanja zatvorenika iz sasvim nepotrebnih razloga“.  

Prekršaji i kazne

Al-Mufti kaže da u najteže „prekršaje i povrede“, za koje grupa ISIL kažnjava ljude i hapsi ih u Raqqi, spada: „Izlazak žene iz kuće bez pratnje staratelja, nepropisno odijevanje, pušenje duhana i njegova prodaja, slušanje muzike i pjesama, prodaja CD-ova sa muzikom i pjesmama, arapskim ili stranim filmovima, brijanje brade kod mladića, neobavljanje molitve u džamiji, izučavanje predmeta kao što su pravo, fizika, hemija i sociologija, s obzirom na to da se izučavanje ovih stvari smatra zabranjenim prema shvatanju grupe Islamska država.“

Al-Mufti ističe da su zatvori ISIL-a u Raqqi podijeljeni na četiri vrste. U prvu vrstu spadaju zatvori u kojima se osobe zadržavaju tokom ispitivanja. Zatvorenik tu provodi od jednog do mjesec dana.

Drugu vrstu predstavljaju posebni zatvori za Sirijce. Zatvorska kazna tu traje od dva mjeseca do isteka predviđene kazne. 

Što se tiče treće vrste, to su zatvori za važne i utjecajne osobe, poput nedavno pogubljenih američkih novinara ili oca Paoloa i četvrta vrsta zatvora za vođe i pripadnike snaga sigurnosti grupe ISIL, koji su prekršili zakone.

Izvor: Al Jazeera