U Istanbulu otvoren 22. svjetski naftni kongres

Svjetski naftni kongres se smatra najvećim događajem u oblasti naftne i plinske industrije u svijetu (Anadolija)

U Istanbulu je u nedjelju navečer otvoren 22. svjetski naftni kongres, pod nazivom “Mostovi energetike u budućnosti”, koji je okupio brojne svjetske zvaničnike i predstavnike najvećih svjetskih naftnih kompanija, javlja Anadolija.

Jozsef Laszlo Toth, predsjednik Svjetskog naftnog vijeća, tokom otvaranja je kazao da su izazovi s kojima se suočava naftni sektor rasli kao što je rasla i svjetska populacija, a ekonomski razvoj proizveo veliki broj potrošača.

Dodao je da i u narednim desetljećima nafta i prirodni gas ostaju vodeći svjetski energetski resursi.

Priznanje Rexu Tillersonu

“Sigurna i ekološki prihvatljiva buduća potrošnja energije će zahtijevati ogromne investicije, tehnologiju, najkvalitetnije ljudske resurse i superiornu etičku poslovnu praksu”, naglasio je Toth.

Ovogodišnjem kongresu, koji se održava u Kongresnom centru Istanbul, prisustvuju mnogobrojni ugledni zvaničnici iz Turske i zemalja svijeta i predstavnici najvećih svjetskih naftnih kompanija.

Među učesnicima je i američki državni sekretar Rex Tillerson, kome je dodijeljeno najviše priznanje Svjetskog naftnog vijeća.

Tillerson, bivši izvršni direktor kompanije ExxonMobil u periodu od 2006. do 2016. godine, dobio je nagradu za “izuzetan doprinos industriji nafte i gasa”.

Istakao je da je Turska važan partner u promociji veće energetske sigurnosti, budući da se nalazi na raskršću energetskih izvora.

U okviru Kongresa su planirani okrugli stolovi, radne grupe, forumi i paneli, na kojima će se raspravljati o konvencionalnim i nekonvencionalnim izvorima energije, kao i o globalnim politikama o mogućnostima energetske efikasnosti, kvalitetnije infrastrukture i investicija u naftnom sektoru.

Brojni lideri kompanija

Tokom skupa prisutnima će se obratiti brojni lideri kompanija u sektoru nafte i plina, uključujući i čelnike OPEC-a, Royal Dutch Shella, ExxonMobila i Saudi Aramcoa.

Svjetski naftni kongres se smatra najvećim događajem u oblasti naftne i plinske industrije u svijetu.

Svjetski naftni kongres u Istanbulu će trajati od 9. do 13. jula.

Izvor: Agencije