U Italiji se otvara muzej fašizma

Neofašisti redovno posjećuju Mussolinijev grob (EPA)

Prvi muzej posvećen italijanskom fašizmu bit će otvoren u rodnom mjestu bivšeg diktatora Benita Mussolinija, objavile su mjesne vlasti.

Mussolini je došao na vlast 1922, a svrgnut je 1943, tri godine pošto je Italiju poveo u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke.

Do 1945. još je bio na čelu marionetske države na sjeveru Italije, kad su ga u aprilu pogubili italijanski partizani.

Gradonačelnik Predappija Giorgio Frassineti rekao je listu Il Foglio da je muzej fašizma njegova ideja. Bit će smješten u Pallazzo del Fascio, nekadašnjem štabu lokalnog ogranka fašističke stranke.

Frassineti je na čelu grada od 2009. i dolazi iz Demokratske stranke (lijevi centar) premijera Mattea Renzija. On nema nikakvih simpatija prema fašizmu i tvrdi da je muzej potreban kako bi se Italija suočila sa svojom prošlošću.

‘Podsjetnik na greške iz prošlosti’

“Naša se zemlja često ponaša kao dijete koje neko loše iskustvo odluči izbrisati iz pamćenja. Ako se ponašate tako da problem gurate pod tepih, nikada ga nećete prevladati i historija se može ponoviti”, smatra Frassineti.

“Želim ovaj muzej iz istog razloga iz kojeg Njemačka ima spomenik holokaustu, da razumijemo historiju, da je gledamo svojim očima, čak i ako je bolna”, rekao je gradonačelnik koji tvrdi da ima podršku premijera za svoje namjere.

Predappio je grad sa 6.500 stanovnika u blizini jadranske obale, 270 kilometara jugoistočno od Milana. Mussolini je tamo rođen 1883. i ukopan je na mjesnom groblju.. Neofašisti redovno posjećuju njegov grob.

Izvor: Agencije