U Italiji zastave na pola koplja

Dan žalosti obilježava se u subotu u Italiji nakon što je središte te mediteranske države ovog tjedna pogodio potres koji je, prema dosadašnjim podacima, odnio 294 života.

Zastave su spuštene na pola koplja u cijeloj zemlji radi pogreba žrtava iz Arquate de Tronta, jednog od triju naselja u Apeninima koja su najteže pogođena potresom.

U obližnjem gradiću Ascoli Piceno održan je pogreb i komemoracija za dio žrtava iz potresom sravnjenog područja.

Pokopu su prisustvovali i talijanski premijer Matteo Renzi i predsjednik države Sergio Matarella.

Neke obitelji već su počele pokapati mrtve. U Pomeziji, južno od Rima, mjesni biskup u petak je predvodio pogreb šestero ljudi, uključujući jednog osmogodišnjeg dječaka i dvoje adolescenata.

Potraga za preživjelima traje

Potraga među ruševinama gradova u središnjoj Italiji se nastavlja iako su sve manji izgledi da bi se moglo naći još preživjelih, objavila je talijanska civilna zaštita.

Dužnosnik civilne zaštite potvrdio je kako je liječničku pomoć do sada zatražilo 388 ljudi, dok je bez doma ostalo najmanje 2.500 ljudi.

Vatrogasci i dalje tragaju za preživjelima, ali ne mogu potvrditi da nedostaje još najmanje 15 ljudi, kako tvrdi gradonačelnik Amatricea.

Vlasti još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći koliko je nestalih jer se ti pitoreskni gradići tijekom ljeta napune turistima.

Od četvrtka nije pronađen nijedan preživjeli.

“Nastavit ćemo tražiti i kopati dok ne budemo sigurni da više nema nikoga”, rekao je Luigi D'Angelo, mjesni dužnosnik civilne zaštite.

No ruševine su počeli uklanjati bagerima što znači da su nade da bi moglo biti još preživjelih sve manje.

Zemlja se i dalje trese

Niz potresa slabije magnitude potresao je i noćas središnje talijanske gradove, a zemlja se nastavila tresti i u noći na petak.

Po Nacionalnom centru za potrese, 57 manjih potresa zabilježeno je tijekom noći, među kojima niz jačine iznad 3 do 3,8 oko ponoći. Ukupno je od srijede zabilježeno više od 900 podrhtavanja tla.

Oko lokacija pogođenih potresom spasioci su postavili šatore, grijane noću, za smještaj stradalih stanovnika.

Talijanska vlada obećala je u četvrtak provedbu plana prevencije od potresa na poluotoku i deblokiranje prve pomoći od 50 milijuna eura.

Više od 24 sata nakon drame, Talijani se pitaju o razlozima tako velikog broja poginulih u toj planinskoj zoni, relativno slabo nastanjenoj, gdje su najmanje tri sela djelomično srušena.

Godine 2009. u potresu u L'Aquili, nedaleko zone potresa od srijede, bilo je više od 300 poginulih. No, radilo se o gradu s nekoliko desetaka tisuća stanovnika.

Italija je proglasila izvanredno stanje u područjima najteže pogođenim potresom.

Izvor: Agencije