U izraelskom napadu ubijeno sedmero djece

Tel Aviv – 20:30

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je kako se njegova zemlja mora pripremiti na dugotrajni sukob u Pojasu Gaze, čime je pokopao nade u brzi kraj borbi koje su već odnijele više od tisuću života, javljaju agencije.

U televizijskom obraćanju, Netanyahu je kazao da je uvjet za rješenje krize demilitarizacija palestinskog teritorija koji kontroliraju Hamas i njihovi saveznici, prenio je Reuters.

“Hamas je prekršio sve prijedloge za primirje. Suočeni smo sa okrutnim neprijateljem, okrutnim ne samo prema nama i našim građanima, već okrutnim i prema svojim građanima. Koristi svoje građane. Uzimaju sve više i više žrtava, dok u isto vrijeme ispaljuju rakete na nas. Rekao sam jedno i ponoviću: moramo biti spremni na dugu kampanju. Nastavićemo djelovati dok ne postignemo našu misiju”, dodao je Netanyahu.


Gaza – 19:50

Izrael je zatražio od stanovništva iz istočnog, južnog i sjevernog predgrađa Gaze da se hitno evakuiše, navodi se u poruci izraelske vojske.

„Civilno stanovništvo pozvano je putem telefona i SMS porukama da odmah napusti svoje domove i smjesti se u centralnom dijelu grada Gaze“, potvrđeno je.

Pozivi, praćeni slanjem tekstualnih poruka, mogu da svjedoče o pripremi vojske za proširenje operacije u Pojasu Gaze, koja je za tri sedmice odnijela najmanje 1.042 palestinska života.


Imtiaz Tyab o granatiranju Gaze


Washington – 18:15

Američki državni sekretar John Kerry potvrdio je, tokom obraćanja novinarima povodom objave godišnjeg izvještaja o poštivanju vjerskih prava, da američka vlada radi na uspostavljanju prekida vatre između Izraela i Palestinaca.

“Pokušavamo postići održiv prekid vatre, a ne samo kratkotrajna primirja. To je jedini način da se pomogne ljudima, da se zaustavi nasilje nad nevinim ljudima s obje strane. Taj proces mora voditi ka razoružavanju Hamasa i drugih terorističkih organizacija”, rekao je Kerry.


Gaza – 17:25

U napadu izraelske vojske na park u blizini izbjegličkog kampa Al-Shatee u Gazi, poginulo je desetero ljudi, među kojima sedmero djece.

Palestinski zvaničnici potvrdili su da je pogođen i kompleks glavne bolnice u Gazi.

Izraelska vojska za napad optužuje Hamas te navodi da su dvije rakete, ispaljene ka Izraelu, pogodile bolnicu Al-Shifa i izbjeglički kamp.

Izraelski mediji javljaju da su tri civila na jugu te države ubijena raketom iz Pojasa Gaze.

Prethodno je potvrđeno kako je izraelska raketa pogodila i jednu zgradu u kompleksu u kome se nalazi najveća bolnica u Gazi, prenio je AFP.


Imtiaz Tyab o napadu na Gazu


Tel Aviv – 16:41

Međunarodni pritisak da se postigne trajno primirje sve je snažniji, ali Izrael i Hamas ne mogu se dogovoriti u vezi s uvjetima za prekid vatre. Izrael navodi više razloga za početak ofanzive na Gazu, a neki od njih više su zasnovani na retorici nego na činjenicama.


Gaza – 16:15

Granatiranje u Pojasu Gaze nastavljeno je uprkos pozivu Vijeća sigurnosti UN-a na prekid vatre tokom Ramazanskog bajrama. Od jutros je poginulo troje Palestinaca, uključujući i dijete na sjeveru Gaze.

Novinar Al Jazeere Charles Stafford iz Gaze javlja o najnovijim informacijama.


New York – 15:15

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je da su strane u sukobu u Pojasu Gaze “ispoljile ozbiljan interes” za njegov zahtjev za daljih 24 sata humanitarnog prekida vatre, ali se još nisu dogovorile o vremenu primjene.

“Generalni sekretar poziva sve strane da obnove humanitarnu pauzu u Gazi i ponavlja svoj zahtjev za održivim prekidom vatre koji bi se mogao uspostaviti na terenu za početak sveobuhvatnih pregovora”, naveo je njegov glasnogovornik u saopćenju koje je prenio Reuters.

Ban je to rekao u trenutku relativnog zatišja u sukobima, koji traju već tri sedmice.


Ramallah – 15:08

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas će u Kairu predvoditi pregovarački tim, u čijem sastavu će biti i predstavnici Hamasa, na razgovorima na kojim bi se trebao postići prekid vatre između Hamasa i Izraela, saopćio je zvaničnik.

“Abbas formira palestinsku delegaciju čiji članovi će biti predstavnici Hamasa i Islamskog džihada, kako bi se susreli sa egipatskim čelnicima i razgovarali o obustavi izraelske agresije na Gazu”, rekao je viši zvaničnik grada Ramallaha, na Zapadnoj obali, gdje je sjedište Palestinske uprave, koju predvodi upravo Abbas.

“Cilj je da se sa egipatskim čelnicima dođe do načina da se zadovolje palestinski zahtjevi i da se okonča agresija i zaštite Palestinci”, saopćio je izvor koji nije htio biti imenovan niti kazati datum održavanja sastanka.


Gaza – 14:42

Tokom prvog dana Ramazanskog bajrama izraelska vojska bombardirala je tri tačke u Gazi.

Očevici navode da je vojska Izraela izvršila napade na istočne dijelova Pojasa Gaze, i to na naselja Han Yunus, Beit Hanoun i Jabalia, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri, putem pisanog saopćenja, poručio je da Izrael nije prihvatio primirje tokom bajramskih praznika.

“Ovim stavom Izrael omalovažava vjerske vrijednosti i molitve muslimana. Okupatorske snage snosit će odgovornost zbog toga”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju oružanog krila Hamasa Brigade Ezzedeen al-Qassam navodi se da su poginula dva izraelska vojnika u sukobima u naselju Jabalia. Prema saopćenju, od početka sukoba poginulo je blizu 100 izraelskih vojnika.

Izraelska vojska pogodila je 3.865 meta napada na Gazu.


Gaza – 13:59

Novinarka Sky Newsa Sherine Tadros javlja da artiljerija gađa sjeveroistočni i jugoistočni dio Gaze, te dodaje da je “primirje” prekinuto, ali da je danas nasilje na relativnom nivou. 


Jabalia – 12:35

Izraelski tenk je usmrtio četverogodišnjeg dječaka u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, što je prvi smrtni slučaj otkad su dvije strane počele provoditi nezvanično primirje, kazao je predstavnik palestinskih medicinskih službi.

Prema izjavi Ashrafa al-Qudraa, glasnogovornika palestinskih hitnih službi, dječak je ubijen kada je granata pogodila kuću istočno od Jabalie, gdje su sukobi nedavno izbili između izraelskih vojnika i hamasovih boraca.

U granatiranju je ubijena još jedna osoba u istom dijelu Pojasa Gaze.


New York – 10:34

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je rano jutros na vanrednoj sjednici na momentalni i bezuvjetni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

Vijeće se sastalo na početak Ramazanskog bajrama. Pritisak da se uspostavi prekid vatre došao je nakon jučerašnjih novih napada Izraela i Hamasa, prenosi Tanjug.

Dvanaestosatni prekid vatre u subotu, na koji su se saglasile obje strane, uslijedio je poslije intenzivnih posredničkih napora Sjedinjenih Američkih Država i UN-a, ali nije uspio da se održi, prenio je AP.

Vijeće sigurnosti pozvalo je Izrael i Hamas “da prihvate i u potpunosti provedu prekid vatre tokom Ramazanskog bajrama i poslije njega”. U predsjedničkom saopćenju se dodaje da će to omogućiti isporuku potrebne pomoći.

Učesnici sukoba se pozivaju da se angažiraju na ostvarenju dugotrajnog mira, a na osnovu egipatske inicijative.

Ruanda je, kao predsjedavajuća Vijeće sigurnosti, saopćila saglasnost za saopćenje u nedjelju navečer i zakazala hitni sastanak da ga odobre članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Specijal: Napadi na Gazu

Prijedlog saopćenja uradio je Jordan, arapski predstavnik u tom tijelu.

Predsjednička saopćenja mora odobriti Vijeće sigurnosti i ona su korak ispod rezolucija Vijeća sigurnosti.

U saopćenju se ne spominju ni Izrael ni Hamas. Umjesto toga, izražava se “ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja situacije kao rezultat krize vezane za Gazu i gubitak civilnih života”.

U 20-dnevnom ratu ubijeno je više od 1.030 Palestinaca, uglavnom civila, prema palestinskom Ministarstvu zdravlja.

Prema podacima izraelske vojske, poginulo je 43, dva civila, kao i jedan radnik sa Tajlanda od minobacačkog napada iz Gaze.

U saopćenju se poziva na potpuno poštivanje međunarodnog humanitarnog zakona i ponovo ističe potreba da se poduzmu neophodni koraci za sigurnosti civila i njihovu zaštitu.

Pohvaljuju se napori generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona i američkog državnog sekretara Johna Kerryja ka postizanju prekida vatre.


Tel Aviv – 10:24

U sukobima izraelske vojske i Hamasa u Pojasu Gaze nastupilo je relativno zatišje prošle noći.

Izraelska vojska je rano jutros saopćila da nije izvela nijedan napad u Gazi od 21:30 sinoć. U međuvremenu se nastavlja uništavanje tunela, koje je Hamas prokopao ispod granice da se ubaci u Izrael.

Hamas je ispalio jednu raketu u jutarnjim satima, ali nije bilo štete ni ranjenih, prenosi Tanjug.

Kasnije je otvorena artiljerijska baražna vatra na Beit Lahiju na sjeveru Pojasa Gaze, odakle je raketa ispaljena na izraelski grad Ashkelon, javljaju izraelski mediji.

Palestinski očevici kažu da su čuli pucnje i eksplozije na istoku Pojasa Gaze i da je jedan stariji čovjek iz Kan Junisa na jugu ubijen u eksploziji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi upozorilo je da je zatišje taktičko i nije dio nikakvog dogovora.

Ono je pozvalo civile da budu oprezni ako putuju kroz Pojas Gaze.

Jedan visoki izraelski oficir rekao je da se situacija sada definira kao neograničena obustava vatre i da je centralni napor usmjeren na “napadanje tunela”.

Dodao je da je potrebno još nekoliko dana, ali da se razmatraju i druge mogućnosti u operativnom smislu, u slučaju da bude poziva da nastave borbe.

“Odgovor na zatišje bit će zatišje”, navedeno je u saopćenju vojnog glasnogovornika, prenio je AP.


Gaza – 09:36

Palestinci u Pojasu Gaze Ramazanski bajram počeli su klanjanjem bajram-namaza, koji je protekao uz snažne eksplozije izraelskih granata, prenosi Anadolija.

Dok su muslimanski vjernici klanjali bajram-namaz, izraelska vojska je ispalila tri granate na istok Gaze.

Vjernici koji žive na području Gaze koje graniči sa Izraelom nisu klanjali bajram-namaz zbog straha od izraelskih napada. Većina vjernika na bajram-namaz nisu doveli djecu, kao što tradicionalne rade, iz straha da bi izraelska vojska mogla početi sa napadima.


[Izvor: Reuters]


Washington – 06:01

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama razgovarao je u nedjelju navečer putem telefona s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, naglasivši potrebu za momentalnim održivim prekidom vatre u Gazi.

Bijela kuća je navela u saopćenju da je Obama “jasno naglasio stratešku važnost uspostavljanja momentalnog, bezuvjetnog humanitarnog prekida vatre, kojim se okončavaju neprijateljstva sada i koji vodi do trajnog prestanka neprijateljstva, zasnovanog na dogovoru o prekidu vatre iz novembra 2012. godine”.

Tim dogovorom je okončana osmodnevna izraelska ofanziva koja je tada vođena.

Obama je potvrdio pravo Izraela da se brani i ponovio zabrinutost svoje zemlje zbog palestinskih i izraelskih žrtava, prenose izraelski mediji saopćenje Bijele kuće. Dvojica lidera su razgovarala nakon što je Hamas nastavio ispaljivati rakete na Izrael, uprkos tvrdnjama da je prihvatio zahtjev UN-a za produženje prekida vatre na 24 sata.

Prethodno je Izrael obnovio ofanzivu na Pojas Gaze nakon pauze duže od jednog dana.

Obama je u pozivu istakao strogu osudu SAD-a raketne vatre Hamasa i napada kroz tunele na Izrael.

Međutim, izrazio je zabrinutost zbog “pogoršanja humanitarne situacije u Gazi” i ponovio podršku egipatskoj inicijativi za prekid vatre.

Američki predsjednik je naglasio da “na kraju, svako trajno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba mora osigurati razoružanje terorističkih grupa i demilitarizaciju Gaze”.


Gaza – 00:12

Uprkos žrtvama i katastrofalnim posljedicama izraelskog bombardiranja, Palestinci su pohrlili na otvorene pijace kako bi se opskrbili za predstojeći Ramazanski bajram, javlja AA.

S obzirom na to da se Gaza nalazi pod embargom, ponuda je na pijacama bila skromna. Neki su došli kako bi kupili bajramsku odjeću, a neki kako bi voćem i povrćem obogatili bajramsku trpezu.

Saobraćajna gužva i veliki broj ljudi na ulicama Gaze stvorili su sliku predpraznične atmosfere te na taj način učinili da stanovnici barem nakratko zaborave surove napade kojima su izloženi već više od dvije sedmice.

Od 7. jula, kada su počeli izraelski napadi na Gazu, poginule su ukupno 1.053 osobe, dok je broj ranjenih veći od 6.000.

Napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula, kada je izraelska vojska zvanično počela ofanzivu kodnog imena “Zaštitna linija”. Hiljade granata i bombi bačene su na Pojas Gaze, a već 17. jula Izrael počinje kopneni napad.


Ponedjeljak 28.07.


Jerusalem – 20:00

Ortodoksni jevreji, pripadnici organizacije Neturei Karta, protestovali su protiv izraelskih napada na Gazu u jerusalemskom starom gradu kod Vrata Damaska, javlja Anadolija.

Okupivši se kod Vrata Damaska (Babu'l Amud) nekoliko desetaka ortodoksnih jevreja nosilo je transparente na kojima je bilo ispisano “Okončajte cinoizam”, “Jevreji šalju svoju sućut nastradalim građanima Gaze”, “Cionistička vojska ne predstavlja jevreje i judaizam”, “Okončajte cinoizam kako bi se postigli mir i sigurnost” i “Palestina pripada Palestincima”.

Pet minuta nakon početka protesta izraelske snage sigurnosti privele su nekoliko demonstranata.

Izvor: Al Jazeera i agencije