Oglasi

U Jablanici troje uhapšenih za ratni zločin

Osumnjičeni će biti predati tužiocu Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.
Osumnjičeni se terete da su počinili krivična djela ratnog zločinaSIPA - Arhiva

Tri osobe osumnjičene za ratni zločin na području Jablanice 1993. godine uhapšene su u akciji koju su po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u srijedu ujutro izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), javlja Fena.

Uhapšeni su Enes Maksumić, zvani Čađo (42), i Azem Ibrović (41), obojica uposleni kao policajci u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Policijska stanica (PS) Jablanica, te Jusuf Hindić, zvani Sic (57), javili su bh. mediji.

Uporedo s naredbama za hapšenje, izdata je naredba za dovođenje radi ispitivanja prvoosumnjičenog Nihada Bojadžića, rođenog 1962. godine u Novom Pazaru, koji se nalazi u pritvoru određenom u okviru drugog predmeta za ratne zločine koji se vodi u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, prenosi Tanjug.

Uhapšeni su Enes Maksumić, zvani Čađo (42), Azem Ibrović (41) i Jusuf Hindić, zvani Sic (57).

Po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine i na osnovu naredbi Suda Bosne i Hercegovine, vrše se pretresi na ukupno osam lokacija, uključujući PS Jablanica, PS Konjic, Općinu Konjic, Općinu Jablanica i PS Glavatičevo - ispostava PS Konjic.

Mučenje zatvorenika

Uhapšeni su osumnjičeni da su 1993. godine na području općine Jablanica lično i direktno učestvovali u zlostavljanju i mučenju više zatvorenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koji su prethodno bili zatočeni u logoru u zgradi Muzeja Revolucije u Jablanici.

Bojadžić je u to vrijeme obavljao dužnost zamjenika komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba vrhovne komande Armije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Izvor: Agencije