U Jasenovcu skinuta ploča s natpisom ‘Za dom spremni’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović poručila je, komentirajući skidanje ploče na kojoj je, u Jasenovcu, stajao ustaški pozdrav “Za dom spremni”, kako “treba prekinuti prijepore, jer se Hrvatska doista previše uvukla u ideologiju”.

“Ideologija je i jedan od razloga zašto je stala obrazovna reforma, moramo se prestati iscrpljivati raspravama o prošlosti i okrenuti budućnosti”, izjavila je Grabar – Kitarović u obraćanju novinarima u Gospiću.

Naglasila je kako u četiri dana, koliko boravi u Lici, ni jedna osoba nije spomenula ploču HOS-a, niti pozdrav “Za dom spremni”, ni bila kakva obilježja totalitarnih režima.

“Svi su govorili o odlasku mladih, o životu i naša je dužnost da se na to usredotočimo”, poručila je Grabar – Kitarović.

Plenkoviću pozdrav neprihvatljiv

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je s izvanredne konferencije za novinare kako mu “pozdrav [‘Za dom spremni’] ima predominantnu konotaciju vezanu za ustaški pozdrav i NDH, te mu stoga nije prihvatljiv”.

“Spomen ploča u Jasenovcu je postavljena u studenom, a u grbu je i slogan ‘Za dom spreman’ koji je neprihvatljiv u Jasenovcu. To smo riješili na način da smo vodili dijalog s udrugom koja je postavila ploču uz poseban pijetet žrtvama i obiteljima. Našli smo rješenje: ploča je premještena u Novsku. Tamo su već postavljana spomen-obilježja. Na taj smo način riješili prvu fazu. Druga je faza sustavno zakonsko reguliranje simbola totalitarnih sustava. Ono nije regulirno. Ti slogani i grbovi su bili dopuštani u razliitim vlastima i koalicijama i u tom su pogledu zakonito registrirane”, poručio je Plenković.

“Apsolutno je i netočno da je nešto legalizirano. Nikakva se lagalizacija nije dogodila jer je već otprije registrirano. Radi se o pukom tehničkom pitanju. Nema mjesta nikakvom trijumfalizmu kakav se dao nazrijeti u izjavama HOS-a. Nema nikakvog rješenja, nikakve legalizacije, nikakvog akta koji bi bio konstitutivan za nešto novo”, dodao je.

Još je rekao kako ima dojam da se “neke poruke ne razumiju i ne prepoznaju”.

“Da ne osjećam da zbog pozdrava ‘Za dom spremni’ nemamo problem, ne bih osnovao Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. To treba maknuti iz zlouporabe i zato očekujem od cijenjenih ljudi vrlo jasne i staložene preporuke. Cilj je imati osjetljivost prema žrtvama. Svojima, ali i žrtvama drugih”, rekao je Plenković.

HNS nije zadovoljan

Prethodno je potpredsjednik hrvatske Vlade iz redova Hrvatske narodne stranke (HNS), Predrag Štromar, izjavio da njegova stranka nije zadovoljna premještanjem ploče Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) iz Jasenovca u Novsku i da pozdrav “Za dom spremni” za HNS nikako nije prihvatljiv.

Naime, spomen-ploča jedanaestorici pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga s pozdravom “Za dom spremni” skinuta je u četvrtak u Jasenovcu, a predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba Ivan Friščić najavio je da će “u izvornom obliku” biti postavljena u Novskoj te je zahvalio institucijama na pronalaženju kompromisnog rješenja.

“Naš je zahtjev bio premještanje ploče i ploča se premjestila, no nismo s time zadovoljni. Ne želimo pozdrav ‘Za dom spremni’ u javnosti u Hrvatskoj. Sigurno ga ne želimo i nećemo podržati kad dođe vrijeme da eventualno taj pozdrav ostane”, rekao je Štomar na konferenciji za novinare održanoj u Banskim dvorima.

“Mislim da taj i mnoge druge pozdrave, grbove i obilježja treba regulirati zakonom i da se to treba napraviti unutar Vlade i Vijeća koje je trenutno aktivno. Treba čim prije regulirati na koji način se odnosimo prema sustavima, pozdravima i obilježjima iz prošlosti. Pozdrav ‘Za dom spremni’ HNS-u nikako nije prihvatljiv”, dodao je.

Štromar: Nisam znao da se neće dirati pozdrav

Na novinarski upit je li upoznat s time da je HOS dobio rješenje od Ministarstva uprave da se neće dirati taj pozdrav u njihovu grbu, Štromar je kazao da ne zna ništa o tome.

“Kad se donese zakon, sigurno neće biti mjesta tom pozdravu u nikakvom grbu i nazivlju udruge, siguran sam”, ustvrdio je.

Na opetovano inzistiranje novinara kako to da nije o tome ništa znao, Štromar je ponovio da stoji iza toga da tom pozdravu nema mjesta u javnosti, pozvavši da se napokon riješe problemi iz prošlosti i okrene budućnosti.

“Nisam znao da je odobreno da taj znak bude dalje u upotrebi”, ponovio je.

Na upit je li takvo stajalište HNS-a premio premijeru Andreju Plenkoviću i je li i premijeru to neprihvatljivo Štromar je kratko odgovorio potvrdno.

Ploču su skinuli radnici Novokom Novska, gradskog komunalnog poduzeća, uz policijsko osiguranje, a događaj je prošao bez incidenata.

Izvor: Al Jazeera i agencije