U jeku slučaja Khashoggi: Rijad uplatio Washingtonu 100 miliona dolara

Nakon Pompeovog susreta sa kraljem i prijestolonasljednikom u utorak, američki državni sekretar je rekao kako je Saudijska Arabija posvećena provođenju kompletne istrage (EPA)

Kada je američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao u Rijad kako bi razgovarao o nestanku i vjerovatnoj smrti novinara Jamala Khashoggija, Saudijska Arabija je prebacila 100 miliona američkih dolara State Departmentu za američke napore u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavio je New York Times, a prenosi Middle East Eye.

Iako je ova isplata odobrena ranije ovog ljeta, za kritičare je njen tajming sumnjiv.

„Vrijeme ove isplate nije slučajnost“, kazao je jedan zvaničnik za New York Times.

Predstavnik američkog State Departmenta za koaliciju protiv ISIL-a Brett McGurk u saopćenju u srijedu je naveo kako su oni „očekivali da doprinos bude finaliziran u jesenjem vremenskom okviru“.

„Određeni prijenos novca je bio dug proces i nema ništa sa drugim dešavanjima ili posjetom sekretara“, istakao je on.

Salva pitanja

Bijela kuća ne izgleda uzbuđenom zbog salve pitanja zbog nestanka Khashoggija, šta saudijski zvaničnici znaju o tome i bliskim vezama saudijskih vladara sa ovim dešavanjima i moćnog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana naročito.

Američki predsjednik Donald Trump je pozvao ljude da Saudijcima daju mogućnost objašnjenja i istakao vašingtonske poslovne i geopolitičke interese u bliskim vezama sa Rijadom.

Trump je na Twitteru objavio kako je razgovarao sa prijestolonasljednikom Saudijske Arabije Bin Salmanom koji je „potpuno negirao da išta zna o dešavanjima“ u Istanbulu. Trump je još objavio kako mu je MBS rekao „kako je on već pokrenuo, i veoma će je brzo proširiti, punu i kompletnu istragu dešavanja“.

Nakon Pompeovog susreta sa kraljem i prijestolonasljednikom u utorak, američki državni sekretar je rekao kako je Saudijska Arabija posvećena provođenju kompletne istrage. Na pitanje da li su mu kazali da li je Khashoggi živ ili mrtav, Pompeo je odgovorio:

„Oni nisu govorili ni o jednoj od činjenica.“

Ljutnja u Kongresu

Međutim, razni članovi američkog Kongresa iskazali su ljutnju zbog moguće sudbine kolumniste Washington Posta.

„Mi trebamo odgovore, ali ih ne dobijamo“, kazala je zastupnica u Kongresu iz redova Demokrata Debbie Dingell za Middle East Eye.

Vodeći članovi Komiteta za vanjska pitanja Senata također su pokrenuli Zakon Magnitsky, američki zakon o ljudskim pravima koji primorava predsjednika da naredi istragu mogućih kršenja prava. Zakon daje Trumpu 120 dana da objavi izvještaj o istrazi i nametne odgovarajuće mjere.

Saudijski zvaničnici kategorično negiraju bilo kakvu umiješanost u nestanak Khashoggija i kažu kako je on napustio konzulat ubrzo nakon što je došao. Međutim, nisu priložili nikakve dokaze koji bi to potvrdili i kažu kako videokamere u konzulatu u to vrijeme nisu snimale.

Izvor: Agencije