U Jemen stigao brod s kranovima za dostavu pomoći

Zaraćene strane u Jemenu moraju dopustiti da pomoć dopre do 8,4 miliona ljudi, poručuje UN (EPA)

Ujedinjene nacije saopćile su da je u Jemen stigao brod sa četiri mobilna krana kako bi bila ubrzana isporuka humanitarne pomoći i potrošačkih dobara u tu ratom razorenu zemlju, koja se suočava s najvećom krizom gladi u svijetu.

Glasnogovornik UN-a Stéphane Dujarric rekao je danas da će kranovi biti funkcionalni momentalno u luci Hodeida, kroz koju u Jemen ulazi približno 70 posto uvoza.

Kranovi su nabavljeni posredstvom Svjetskog programa UN-a za hranu (WFP), uz finansijsku pomoć Agencije SAD-a za međunarodni razvoj (USAID).

Pomoć za milione gladnih

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley rekla je da kranovi mogu pomoći “desecima miliona nedužnih ljudi koji se svakog dana bude uz glad i bolesti”.

Ona je pozvala sve strane da dozvole isporuke pomoći.

Zaraćene strane u Jemenu moraju dopustiti da pomoć dopre do 8,4 miliona ljudi, koji su na rubu gladi, poručio je ranije zvaničnik Ujedinjenih nacija Jamie McGoldrick.

U toku građanskog rata u Jemenu, koji traje od 2015, poginulo je približno 10.000 ljudi, raseljeno više od dva miliona, a izbila je i epidemija kolere, koja je pogodila milion ljudi.

Izvor: Agencije