U Jemenu 150 mrtvih u posljednja 24 sata

Jemen je poprište najgore humanitarne krize u svijetu (EPA)

Krvave borbe nastavile su se u ponedjeljak u lučkom gradu Hodeidi, na zapadu Jemena, gdje je u posljednja 24 sata poginulo 150 ljudi dok UN i zapadne sile pojačavaju pritisak na zaraćene strane kako bi prekinule sukob.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti primirja, glasnogovornik protupobunjeničke koalicije, saudijski pukovnik Turki al-Maliki rekao je novinarima da se operacija nastavlja.

Provladine snage žele ofanzivom “pojačati pritisak” na pobunjene Huse koji kontroliraju Hodeidu i prijestolnicu Sanu ne bi li se vratili za pregovarački stol, rekao je.

UN-ov generalni sekretar Antonio Guterres upozorio je na “katastrofalne” posljedice eventualnog razaranja luke u Hodeidi kroz koju u zemlju kojoj prijeti glad dolazi više od tri četvrtine uvoza i međunarodna humanitarna pomoć.

Koalicija gađala pobunjenike iz zraka

Pobunjeni Husi koje pomaže Iran, pružili su žestok otpor napredovanju provladinih snaga koje vojno podupiru Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, priznao je vojni izvor u provladinim snagama.

Husi su putem mobilne aplikacije Telegrama objavili da su “namamili” i zarobili lojaliste na jugozapadu Hodeide.

Koalicija je pak gađala pobunjenike iz zraka, rekli su izvori u provladinim snagama.

Ofanziva lojalističkih snaga na Hodeidu počela je u junu, ali se zaoštrila nakon 1. novembra i u njoj je dosad poginulo najmanje 594 ljudi, među kojima 461 pobunjenik, 125 lojalista i 8 civila, doznaje se od vojnih izvora u provladinim snagama i od liječnika.

Najgora humanitarna kriza

Na susretu sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom koji je i ministar odbrane, američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u nedjelju na “prekid neprijateljstva” i zatražio da “sve strane sjednu za stol i pregovaraju o mirnom rješenju sukoba”.

Jemen je poprište najgore humanitarne krize u svijetu, podsjeća redovno UN koji dodaje da je 14 miliona civila koji ondje žive na rubu gladi.

U sukobu je od 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, uglavnom civila, a više od 56.000 je ranjeno, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). No humanitarni čelnici misle da je stvarni broj žrtava veći.

Izvor: Agencije