U Jemenu skoro 10 miliona gladnih ljudi

Za finansiranje programa WFP-a u Jemenu do kraja 2012. godine je potrebno 223 miliona dolara (Reuters)

Jemen je na ivici velike humanitarne krize, upozorio je Svjetski program za hranu UN-a (WFP), apelirajući za dodatna sredstva za pomoć toj zemlji, u kojoj gotovo polovina stanovništva, odnosno više od 10 miliona ljudi gladuje.

Jemen je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, u kojoj se danas registrira i jedan od najviših nivoa neuhranjenosti među djecom – kod njih skoro dva miliona se bilježi kržljavost zbog nedovoljne uhranjenosti, dok je još blizu milion djece akutno neuhranjeno, ističe Elisabeth Byrs, glasnogovornica WFP-a, prenosi AFP.

Dok je u julu WFP pomoć u hrani osiguravao za blizu 3,4 miliona stanovnika Jemena, do kraja godine bi se broj korisnika pomoći te organizacije trebao povećati na blizu 5,5 miliona.

Za finansiranje programa WFP-a u Jemenu do kraja 2012. godine je potrebno 223 miliona dolara, od čega nedostaje 31 posto, odnosno 69 miliona dolara.

Kod skoro dva miliona djece se bilježi kržljavost zbog nedovoljne uhranjenosti, dok je još blizu milion djece akutno neuhranjeno.

U međuvremenu je, zbog nedostatka sredstava, morao biti smanjen obim programa koji ima za cilj da se omogući jemenskim djevojčicama da pohađaju školu i tamo dobijaju i hranu koju nose kući, za ostale članove porodice.

Umjesto planiranih blizu 110.000 djevojčica, preko kojih bi se nahranilo skoro 777.000 osoba, sada je tim programom obuhvaćeno samo blizu 53.000 djevojčica, preko kojih se obezbjeđuje potrebna hrana za svega skoro 371.000 ljudi, ističe Byrs.

Jemen prolazi kroz kompliciranu političku tranziciju, nakon što je, poslije jednogodišnjeg ustanka, u februaru sa vlasti svrgnut dugogodišnji šef države Ali Abdullah Saleh.

Izvor: Agencije