U Jemenu u 24 sata 132 mrtva u borbama za Hodeidah

Jemen, Hodeidah
Iako se primirje većinom održava, nijedna strana nije povukla vojnike (EPA)

U borbama vođenim posljednjih 24 sata u Hodeidahu poginulo je 110 pobunjenika Husija, koji drže pod kontrolom taj strateški grad u zapadnom Jemenu, i 22 provladina borca koji pokušavaju vratiti kontrolu nad gradom, javljaju u petak liječnički i vojni izvori.

S ovim najnovijim podacima, broj poginulih boraca s obje strane povećan je na 382, od kada su 1. studenog pojačane borbe za Hodeidah, prenosi Beta.

Dva liječnika su rekla da je 55 pobunjenika ubijeno u posljednja 24 sata u sukobima u tom priobalnom gradu te u zračnom napadu na položaje diljem provincije Hodeidah.

Treći liječnik i jedan spasilac rekli su da je još 55 pobunjenika ubijeno u sukobima unutar grada te naveli da su njihova tijela prebačena u glavni grad Sanu pod kontrolom pobunjenika Husija.

UN: Najveća humanitarna kriza u svijetu

Vojni dužnosnik snaga vjernih Vladi rekao je da su poginula 22 provladina borca u posljednja 24 sata u okršajima unutar grada.

U Jemenu je u građanskom ratu od ožujka 2015. poginulo blizu 10.000 ljudi, nekoliko desetaka tisuća je ranjeno, a više od 2,5 milijuna je u izbjeglištvu.

Prema podacima u UN-a, stanovnici Jemena danas su suočeni s najvećom humanitarnom krizom u svijetu, a da je ova zemlja suočena s najvećom humanitarnom krizom u posljednjih 100 godina.

Arapska koalicija, čija okosnica su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, pruža podršku snagama međunarodno priznate jemenske Vlade protiv šiitskih pobunjenika Husija koji drže Hodeidah i smatra se da imaju podršku Irana.

Izvor: Agencije