U Jemenu u zrak dignut ključni naftovod

Jemen nije značajniji proizvođač nafte na svjetskom nivou, ali prodajom naftnih derivata ostvaruje 90 posto deviznih prihoda (EPA)

Naoružani pripadnici plemena u srijedu su digli u zrak glavni naftovod u toj zemlji, uslijed čega je obustavljen izvoz nafte, priopćilo je jemensko Ministarstvo obrane.

Naftovodi i plinovodi u Jemenu su česte mete napada uglavnom članova plemena koja su u sukobu sa središnjom Vladom, što izaziva nestašicu goriva i smanjuje zaradu već ionako siromašne zemlje, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Na internetskoj stranici Ministarstva obrane se navodi da je napad na naftovod izvršen u provinciji Marib i da je zbog toga obustavljena isporuka nafte u izvozne terminale na obali Crvenog mora.

Tim naftovodom se transportira oko 70.000 barela nafte dnevno, ali je zbog današnje sabotaže transport potpuno prekinut.

Jemen nije značajniji proizvođač nafte na svjetskoj razini, ali prodajom naftnih derivata ostvaruje 90 posto svojih deviznih prihoda.

Dozvoljeno posjedovanje oružja

Nedavno je objavljeno kako civilno stanovništvo u Jemenu, u kojem živi oko 25 milijuna osoba, u svome posjedu ima oko 60 milijuna komada oružja.

Prema službenim podacima Vlade Jemena, u zemlji se nalazi oko 60 milijuna komada oružja, dok postoji bojazan da bi taj broj mogao dodatno porasti zbog sve češćih oružanih sukoba u posljednje vrijeme.

U zemlji u kojoj naoružane grupe pokušavaju uspostaviti vlast prodaja i cijene oružja posljednjih mjeseci su rekordne.

Prema zakonu Jemena, građanima nije zabranjeno da posjeduju oružje.

Izvor: Agencije