U Kairu nastavljeni protesti protiv Mursija

Jedna osoba je ubijena, a stotine su povrijeđene nakon što je skoro 200.000 osoba došlo na Trg Tahrir u egipatskoj prijestolnici da protestira protiv predsjednika Muhammeda Mursija, koji je sebi dao veća ovlaštenja prošle sedmice.

U do sada najvećim protestima održanim protiv novog egipatskog predsjednika, narod je u utorak i rano u srijedu zahtijevao da se ukinu Mursijeva nova ovlaštenja.

Jedna osoba je preminula od srčanog udara izazvanog udisanjem suzavca nakon što su se u Kairu sukobili demonstranti i pripadnici interventne policije u blizini Trga Tahrir.

Na tom mjestu su održani glavni skupovi koji su doveli do smjene sa vlasti bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka prije skoro pune dvije godine.

“Narod želi propast režima”, uzvikivali su demonstranti.

U mediteranskom gradu Aleksandriji demonstranti su napali lokalni ured Mursijevog pokreta Muslimansko bratstvo, dok su u Mahalli, gradu sjeverno od Kaira, održani masovni protesti protiv Mursija.

Bez naznaka

Novinarka Al Jazeere Hoda Abel-Hamid je u javljanju iz Kaira u utorak navečer rekla kako nema naznaka da će Mursi povući dekret o proširenju ovlasti.

“Čuli smo da razni utjecajni Egipćani pokušavaju naći neko rješenje, neko zajedničko rješenje koje će biti prihvatljivo”, kazala je ona.

Protesti pristalica Muslimanskog bratstva, koji su bili zakazani u znak podrške Mursiju, otkazani su “da bi se izbjegli potencijalni nemiri”, ali ta odluka nije dovela do poboljšanja odnosa između pristalica i protivnika Mursija.

Na jednom od transparenata na Trgu Tahrir je pisalo: “Muslimansko bratstvo je ukralo revoluciju.” Na drugom je navedeno da predsjednik “tjera narod ka građanskom neposluhu”.

“Članovi Muslimanskog bratstva su lažovi”, pisalo je na jednom od transparenata.

Demonstracije se održavaju dan nakon što se Mursi susreo sa višim egipatskim sudijama u pokušaju da smiri krizu u vezi s dekretom koji je doveo do krvavih sukoba.

U ponedjeljak se Mursi susreo sa vrhovnim sucima u pokušaju da ih privoli da prihvate njegov dekret. Ovaj potez su odbacili mnogi iz opozicije i sudstva.

Vanredna sjednica

Vrhovni suci, koji su se sastali sa Mursijem, održali su “vanrednu sjednicu” u utorak navečer sa ciljem “da dođu do zajedničkog stava”, javila je dopisnica Al Jazeere.

Glasnogovornik predsjednika Yasser Ali je rekao da je Mursi poručio sudijama kako je postupio u skladu sa svojim ovlaštenjima kao jedinim državnim izvorom zakonodavstva, te ih je uvjerio da je ovaj dekret privremen i da se ni na koji način ne upliće u sudstvo.

On je više navrata naglasio da predsjednik nema namjeru mijenjati ili ispraviti svoje dekrete.

Prema predsjedničkom saopćenju objavljenom kasno u ponedjeljak Mursi je poručio sudijama kako njegov dekret znači da je bilo koja njegova odluka vezana za “pitanja suvereniteta” imuna na sudske revizije.

Nejasno formulirana izjava nije definirala ta pitanja, ali je opće mišljenje da se odnose na objavu rata, uvođenje vojnog zakona, ukidanje diplomatskih odnosa sa drugom državom ili raspuštanje kabineta.

Imunitet odlukama

Mursijev originalni edikt jasno daje imunitet svim njihovim odlukama i nema naznaka da je to promijenjeno.

Izjava data u ponedjeljak se nije doticala imuniteta koji je Mursi dao ustavnom skupu ili gornjem domu Parlamenta, poznatom kao Vijeće Shura.

Također, nije se doticala odluke da predsjednik može poduzeti sve mjere koje smatra potrebnim da se zaustave prijetnje revoluciji, stabilnosti ili javnim institucijama.

Mnogi smatraju da takve odluke daju Mursiju neograničene ovlasti u kriznim situacijama.

Mursi, koji je na vlasti od juna, kazao je da su dekreti neophodni da se zaštiti “revolucija” i tranzicija zemlje ka demokratskoj vladi.

Pravosuđe, koje je glavna meta Mursijevih zvaničnih odluka, nazvalo je dekrete pokušajima da se prigrabi vlast  i “napadom” na nezavisnost tog tijela.

Izvor: Al Jazeera i agencije